Farsa imenovana “odprti mednarodni razpis”

1. Okt 2015 13:23

delo_zastonj1Rektor Univerze v Ljubljani Ivan Svetlik se je nedavno v intervjuju pohvalil, da imajo sedaj na Univerzi odprte mednarodne razpise ob zaposlovanju na profesorska mesta. “Fakultete in akademije za mesto rednega profesorja objavljajo mednarodni razpis, ki traja vsaj dva meseca. Za podpis pogodbe morajo predložiti dokumentacijo za izbranega kandidata in za dva neizbrana kandidata, ki sta bila najbliže izbranemu. Želimo vzpostaviti odprt sistem.”

Kvarkadabra pojasnjuje, kako je izgledala njegova izkušnja kandidature na tovrstnem “odprtem mednarodnem razpisu”. Že pri sami prijavi se mu je zdelo čudno,  da ne zahtevajo nič drugega kot le življenjepis in bibliografijo. Nobene vizije dela na raziskovalnem in pedagoškem področju, nobenih priporočilnih pisem… Prav tako ni bil predviden niti en sam sestanek v živo ali karkoli podobnega, kar je sicer ustaljena praksa pri vsaki novi zaposlitvi.

Takole dejansko poteka takšen “odprt mednarodni razpis”. Nobenega intervjuja, nobenih priporočil, nobenega predstavitvenega predavanja pred učiteljskim zborom ali karkoli podobnega, kar je minimalni standard vsake resne univerze že v primeru, ko najema učitelja za eno samo leto, kaj šele ob zaposlitvi za nedoločen čas. Iz povedanega je mogoče potegniti le en sklep: vse je bilo že vnaprej dogovorjeno, zaključuje bloger.

Oznake: , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]