Grčija ima velik problem, ker je 85% njenega javnega dolga v rokah tujcev

27. Jan 2015 14:52

dolg_drzave_euPri državah velja pravilo, da ne smeš biti dolžan tujcem ter, da mora biti dolg v valuti, nad katero imaš kontrolo, piše dr. Jože P. Damijan.

Navezuje se namreč na podatke, ki jih je nedavno objavil The Economist in kažejo strukturo dolga Italije, Nemčije, Portugalske, Francije, Španije in Grčije in kažejo, da ima med temi Grčija še največji problem.

V najboljši situaciji je sicer Italija, ki ima dve tretjini javnega dolga do domačih upnikov, med tujimi upniki pa je le malo uradnih institucij (okrog 5% celotnega dolga). V podobni situaciji je Španija. Obe pa sta v relativno boljšem položaju kot Nemčija. Grčija ima medtem kar 85% javnega dolga v rokah tujcev. Še večji problem pa je, ker je 80% dolga v rokah uradnih institucij in držav. Poleg tega je velika večina dolga v evrih, nad katerimi pa Grčija nima nadzora, saj se monetarna politika določa v Frankfurtu.

Kot dodaja Damijan je namreč lažje bankrotirati do zasebnih upnikov medtem, ko je z uradnimi upniki to bistveno večji problem.

Oznake: , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]