Informativni izračun dohodnine 2016 bo znan konec meseca marca

10. Feb 2017 08:37

Konec meseca marca in maja bo dohodnina 2016 znana vsem zavezancem. Zadnjega marca 2017 bo namreč odpremljen prvi sveženj za informativni izračun dohodnine 2016.

Finančna uprava že razpolaga s ključnimi podatki za izračun dohodnine 2016, saj so jih bili dolžni posredovati izplačevalci dohodkov do konca januarja 2017. Izjema velja, če ne gre za plačnika davkov v RS, to pomeni, da je izplačevalec fizična oseba ali gre za dohodek iz tujine, v tem primeru smo po zakonu dolžni napovedati dohodke z napovedjo pri finančnem uradu.

Do 6. februarja ste še lahko poslali tudi vloge za vzdrževane družinske člane, saj se slednje ne prizna samodejno, ampak na našo zahtevo.

Samodejno se prizna samo splošna olajšava, njena višina je odvisna od višine dohodkov in je od 3.302,70 EUR do 6.519,82 EUR,  za tiste z najnižjimi dohodki. Ampak pozor: splošna olajšava se nam prizna pod pogojem, da nas nihče ne uveljavlja kot vzdrževanega člana.

Več podrobnosti in obrazložitev glede dohodnine, ugovorov na informativne izračune, datumov, itd. najdete na blogu Preberite.si.

Oznake:, , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]