Je “neoliberalizem” mrtev, če celo Feldstein predlaga vladno trošenje?

13. Dec 2013 08:06

Martin_FeldsteinMartin Feldstein eden izmed voditeljev neo-konzervativne kontrarevolucije v ekonomiji je namreč pred dnevi v New York Timesu objavil zanj nenavadno kolumno kjer je predlagal, da vlada poveča investicije v infrastrukturo za 1,000 milijard dolarjev. Feldstein pravi, da ima Fed prav, da je treba stimulirati gospodarsko rast, vendar pa je skeptičen do tega, da je Fed pravi naslov in da ima prava orodja za takšno stimuliranje.

V odzivu na omenjeno kolumno Jože P. Damijan piše, da tisti, ki poznajo akademsko delo Martina Feldsteina, ki je bil začetnik in glavni proponent študij o škodljivosti davkov za gospodarsko rast v 1970-ih letih in nujnosti znižanja korporativnih davkov in javnega trošenja države ter tisti, ki je nastavil ukrepe reagonomike ozirome ekonomike ponudbe, so si ob tem članku nekajkrat pomeli oči. Kaj za hudiča se dogaja?

Kot piše Damijan mora biti nekaj hudo narobe, če največji konzervativni jastrebi, ki so še pred štirimi leti ob prvem stimulus paketu Obamove administracije vpili, kako bo to dvignilo javni dolg in izrivalo naložbe podjetij v produktivne dejavnosti, nenadoma obrnejo ploščo. Kako lahko rasni neoklasik in ultra-konzervativni jastreb, ki ne priznava fiskalne politike, monetarno politiko pa zgolj občasno, nenadoma naredi tak salto mortale se sprašuje Damijan in hkrati dodaja, da je odgovor preprost.

Oznake:, , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]