Kaj bi podjetjem prineslo članstvo Slovenije v CERN-u

18. Mar 2015 14:52

cernZgodba o članstvu Slovenije v CERN-u sega v sam čas osamosvajanja Slovenije, torej v čas pred skoraj 25 leti. Zadnja pomembnejša epizoda se je začela z letom 2009, ko je Slovenija tudi uradno zaprosila za članstvo v CERN-u.

Od tedaj je Izrael postal polnopravna članica, Turčija, Ukrajina, Ciper in Srbija pa pridružene članice. In kaj se je med tem dogajalo s Slovenijo?

Slovenija namreč še vedno ni članica CERN-a, ki je največji znanstveno-politični projekt evropskih držav. Pred dobrim letom dni so iz Cernove mednarodne pisarne slovenskim oblastem sicer že poslali osnutek sporazuma o pridruženem članstvu, ki je pogoj za polnopravno članstvo, vendar odgovora iz Slovenije odgovora ni bilo.

Predvsem znanstveniki in visokotehnološka podjetja si članstva Slovenije v CERN-u izjemno želijo. Kot med drugim pišejo na blogu Kvarkadabra, bi za znastvenike to pomenilo lažje vključevanje v raziskave, za visokotehnološka slovenska podjetja pa bi to pomenilo lažjo pot do denarja, ki ga CERN pridobi s članarinami in ga na razpisih porabi po striktnem nacionalnem ključu.

Slovensko podjetje namreč sedaj lahko na njihovem razpisu uspe le, če je za razred boljše od ostalih.

Oznake: , , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]