Kako delujejo fokusne skupine? (video)

22. Apr 2017 08:08

Zakaj kupujemo določene izdelke ali se odločamo za določene znamke? Oglaševalci so si vedno  zastavljali tovrstna vprašanja, ki pa nimajo preprostih odgovorov. Vendar pa obstaja priročno orodje, ki podjetjem pomaga raziskati to in podobna vprašanja. Imenuje se fokusna skupina.

Do 1940-ih so bile tržne raziskave pogosto kvantitativne in so za spremljanje potrošnje uporabljale podatke o prodaji in ankete. To pa se je spremenilo med drugo svetovno vojno. Sociologa Robert Merton in Paul Lazarsfeld sta si zadala, da izvesta kako je izpostavljenost vojaški propagandi vplivala  na javnost.

Namesto anketiranja večjega števila ljudi z neposrednimi vprašanji in merljivimi odgovori, sta raziskovalca v manjših skupinah izvajala bolj osebne pogovore in jih vključevala v bolj odprte diskusije. Kasneje je to metodo, s pomočjo svetovalcev, kot je bil avstrijski psiholog Ernest Dichter, ki je tudi prvi uporabil izraz fokusna skupina, prevzela oglaševalska industrija… nadaljevanje na blogu Oglaševanje na tehtnici. Spodaj pa si lahko ogledate video o tem kako delujejo fokusne skupine.

Oznake: , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]