Nova tehnologija pridobivanja nafte sproža potrese

6. Maj 2014 14:52

fracking_Tehnologija hidravličnega lomljenja kamnin, s katero so Američani postali energetska velesila, ima  tudi temnejšo plat.

Ameriška geološka služba ugotavlja, da je na območjih, kjer novo tehnologijo uporabljajo za pridobivanje nafte, vedno več potresnih sunkov.

V zadnjih štirih letih so v osrednjem in vzhodnem delu ZDA zabeležili več kot sto potresov z magnitudo 3 ali več, pred uvedbo hidravličnega lomljenja kamnin pa so jih na istem območju zaznali le 20. Zdaj sklepajo, da je prav nova tehnologija odgovorna za pogostejše tresenje tal, poroča bloger Lorax.

Zakaj natančno se potresi sprožijo, ostaja nepojasnjeno. Geologi sklepajo, da ne gre neposredno za hidravlično lolmljenje kamnin, pač pa za pogostejše vdore vode v prelomne cone. Voda tam zmanjša trenje in s tem se sproži potresni sunek.

Hidravlično lomljenje oziroma fracking je namreč proces, v katerem mešanico vode, kemikalij in peska vbrizgajo v podzemne plasti kamnin. To povzroči lomljenje teh plasti, kar na površje sprosti zemeljski plin, ujet v kamnini. A s plinom se na površje vrne tudi odpadna voda, to pa nato vbrizgajo v t. i. odpadne vodnjake. Tudi ti odpadni vodnjaki pa naj bi pripomogli k povzročanju potresov.

Oznake:, , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]