O davčni razbremenitvi srednjega sloja

22. Jul 2016 07:07

Po več mesecih usklajevanja, smo menda dobili končno verzijo popravkov dohodninske lestvice, katera naj bi pričela veljati s prihodnjim letom.

Ob objavi se je umirila retorika, kako bomo s temi popravki nagradili in zadržali mlade strokovnjake (to seveda ne drži, o čemer sem pisal v tekstu »Bomo s spremembami obdavčitve plač zadržali mlade?«). Še vedno pa državna sekretarka vehementno izjavlja (mediji pa ponavljajo), da »bomo razbremenili nižji in srednji dohodkovni razred«. Bolj previden (precizen) je bil minister za finance (v odhodu) z izjavo: »razbremenjujemo kadre, ki so za razvoj Slovenije ključni« (Delo, 13.7.2016).

Je pa zanimivo, da predlagatelji nikoli ne nastopajo s podatki o vplivu predlaganih sprememb na konkretne plače, torej koliko evrov in koliko posameznikov bo dobilo več. Objavljene dohodninske lestvice ljudem namreč prav veliko ne povedo. Lahko špekuliramo, da je tak način objave izbran namenoma, saj bi konkretni podatki postavili marsikatero visokoletečo izjavo pod vprašaj. Zato poglejmo konkretne številke, kako so se glede davkov uskladili koalicijski partnerji …več (piše Bine Kordež)

Oznake: , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]