ZDA in Velika Britanija prepovedali vnos elektronskih naprav na letih iz Bližnjega vzhoda in severne Afrike

22. Mar 2017 20:12

ZDA in Velika Britanija sta na letih iz večine bližnjevzhodnih in severnoafriških letališč prepovedali vnos elektronskih naprav, večjih od mobilnega telefona, v kabino potniških letal. Prepoved velja tudi, če se na povezovalni let vkrcate na drugih letališčih – npr. Ljubljana/Benetke/Zagreb – Istanbul – ZDA s Turkish Airlines, ki je pogosto ena od najugodnejših povezav iz Slovenije ( in ki smo jo v preteklosti člani ekipe večkrat koristili…).

Prepoved velja za vse elektronske naprave, večje od mobilnega telefona (mere 16cm x 9,3cm x 1,5cm), vključno z tablicami, prenosnimi računalniki in fotoaparati.

Formalni razlog za ukrep je lanski napad, koje eksplodirala bomba na letalu A321 v Somaliji, ki naj bi bila narejena iz baterije prenosnika. V Ozadju pa so lahko tudi ekonomski interesi, predvsem ameriških letalskih družb, ki so bile pod močnim pritiskom bližnjevzhodnih letalskih družb, predvsem na področju letenja v poslovnem razredu. In prav tukaj bo udarec za te družbe (Emirates, Qatar, Ethad, Turkish) največji, daj si le redki poslovnež lahko privošči letenje brez svojega prenosnika…

Formalno bo prepoved začela veljati 24. marca 2017. Na blogu Po svetu lahko preverite seznam letališč in držav na katere se prepoved nanaša ter kako bo to vplivalo tudi na potnike, ki letijo iz Slovenije in bližnjih letališč.

Oznake: , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]