Problematična ni prodaja Telekoma, pač pa morebiten nakup T-2

29. Maj 2015 14:52

Telekom_Slovenije“Nasprotniki prodaje Telekoma Slovenije zbirajo še zadnje ostanke razpuščene vojske, da bi ohranili lastništvo v državnih rokah. Toda ta bitka je že zdavnaj izgubljena. Slednje dobro ilustrira stališče vedno in izključno pragmatičnega Karla Erjavca, ki je v zameno za “strateškost” Zavarovalnice Triglav prepustil Telekom prosti prodaji. Toda nasprotniki prodaje Telekoma, če jim je res kaj mar za prihodnji razvoj telekomunikacij v Sloveniji in za koristi potrošnikov, svoje napore usmerjajo v napačno smer.” piše dr. Jože P. Damijan.

Meni, da bi se morali fokusirati na dve stvari: na pridobitev zavez glede razvoja Telekoma, in na morebitno škodljivo koncentracijo, če bi Cinven kot kupec Telekoma odkupil tudi terjatve do T-2, ki je med drugim največji slovenski ponudnik širokopasovnega dostopa.

Od bodočega kupca je torej potrebno izposlovati zavezo ali pogodben odnos, da bo zagotavljal širokopasovni dostop tudi prebivalcem v odročnih območjih, ki »komercialno niso zanimiva«. Pomemben potencialni problem namreč predstavlja dejstvo, da je finančni sklad Cinven, ki je edini ponudnik za nakup Telekoma Slovenije, hkrati tudi interesent za odkup terjatev DUTB do T-2. Na ta problem slovenska javnost ni bila posebej pozorna. Vendar gre za ključen problem o katerem Damijan piše v nadaljevanju.

Oznake: , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]