Hladna vojna med Rusijo in zahodom v polnem teku. Je po Makedoniji na vrsti Moldavija?

29. Maj 2015 13:23

russia-u-s-cold-war-chess-boardBojišč hladne vojne med Rusijo in zahodom je mnogo. Predvsem za majhne države je usoda v tej vojni jasna. Postale so igrišče imperijev, meni Sašo Ornik Jin. Zadnja v vrsti teh igrišč je Makedonija, kaj kmalu pa bi se ji lahko pridružila Moldavija, kjer tako Moldavija kot Ukrajina skušata blokirati ruski vojaški kontingent v uporniškem Pridnestrju.

V Makedoniji, kjer so se stvari potem, ko je makedonska oblast začela razmišljati o sodelovanju v alternativi propadlemu plinovodu Južni tok, ki bi naj podobno kot Severni tok Nemčiji, južni in srednji Evropi prinašal plin mimo nestabilne Ukrajine, zaostrile prehitro, da bi lahko verjeli v naključja.

Najprej albanski teroristi, od katerih jih je kar nekaj prišlo s Kosova, ki je protektorat zahodnih sil, potem poskus barvne revolucije, ki naj spodnese na demokratičnih volitvah izvoljeno oblast. Svetovni mediji so tudi hitro odkrili to majhno državico sredi Balkana, kaj, odkrila jo je celo ruska diplomacija, ki je v protestih videla zaroto zahoda, da jim prepreči gradnjo plinovoda, ugotavlja Ornik. Lahko enak scenarij kmalu pričakujemo v Moldaviji?

Bloger v nadaljevanju piše o barvnih revolucijah ter na kakšen način jih je mogoče poraziti, kar je nenazadnje že skoraj uspelo Makedoncem.

Oznake:, , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]