Skupna evropska valuta je delo bogatih elit

30. Maj 2014 14:52

broken_euroEvro je enotna valuta Evropske unije, katere bankovci in kovanci so prišli v splošno rabo 1. januarja 2002. Evro je tako nadomestil že 17 nacionalnih valut, ki so bile skozi stoletja v mnogih državah simboli in nosilci nacionalne suverenosti.

Kot je zapisano na vladnih straneh je uvedba evra mejnik v razvoju EU in največja monetarna sprememba v zgodovini sodobne Evrope. Evro udejanja ekonomsko in monetarno unijo. Gradi na uspehu enotnega trga in precej prispeva h gospodarski stabilnosti, potrebni za večjo rast.Povečuje konkurenco in inovacije, koristi potrošnikom in sprošča sredstva za druga področja, kot sta socialno varstvo in izobraževanje. Poleg tega pa politično in gospodarsko krepi Evropo ter kot stabilna mednarodna valuta prispeva k stabilnosti globalnega gospodarstva. Evro, ki je enotna valuta enotnega trga in bistveno prispeva k večji ekonomski učinkovitosti ter stabilnosti, te koristi še povečuje.

Nekdanji finančni minister ZDA Larry Summers pa je pred kratkim za CNN priznal, da je bila ustanovitev skupne evropske valute in skupne monetarne ter politične unije delo bogatih in neizvoljenih elit. Monetarna in politična unija sta namreč bila projekta, ki sta se rodila v bolnih glavah superbogatega korporativnega bančnega ceha, ki je s pomočjo lobistov in vplivnežev v Bruslju tudi uspešno uresničil idejo skupne evropske valute in politične zveze.

Zakaj slovenski politični establishment še vedno trdno in neomajano verjame v ta finančni špekulativni instrument iz Wall Streeta, ki se imenuje Evropska valuta in Evropska Unija, ki nimata realne ekonomske in demokratične podlage za obstoj ter sta pripeljala Evropo in njene ljudi na rob preživetja, se sprašuje bloger Knez Kocelj, ki v zapisu povzema izjave Larry Summersa.

Oznake: , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]