Predsednik sveta ZPIZ-a Milan Utroša, situacija je katastrofalna

30. Maj 2014 13:23

delajte_nizji_slojSocialna država nikjer, tudi v demokraciji, ne funkcionira, če zagovorniki in nosilci zakonske socialne zaščite, tudi delojemalcev, to je, politiki, strokovnjaki, predvsem pa če sindikati, njihovi vodje, govore eno, ravnajo pa popolnoma drugače.

S temi besedami se Franc Mihič v uvodu naveže na izjavo sindikalista Milana Utroša, sicer predsednika sveta ZPIZ-a, nad katero je bil osupel.

Utroša je namreč govoril o problemu, ki je prišel na dan in pokazal zaskrbljujoče razsežnosti v zadnjih letih, in sicer večletno neplačevanje prispevkov mnogih delavcev s strani podjetij. Med drugim je Utroša navedel tudi kako imajo, v izogib problemom, tovrstne zadeve urejene v Italiji.

Mihiču se ob tem poraja mnogo vprašanj. Kot med drugim piše, v Italiji ne gre in še kje, če niso izplačane vse plače in prispevki. Ali imajo v Italiji mogoče SDK, na kar se vsi poklicani že leta izgovarjajo? Kdo je to tam uredil? Katera politika, stranka, ni upoštevala sindikalnih predlogov? Kaj torej pri nas počno politiki in stranke, katerih člani so tudi prizadeti delavci in člani sindikatov? Kaj počno sindikalisti v državnih inštitucijah, nadzornih svetih, v DS-RS? Kdo so ti člani, liderji in predstavniki opeharjenih članov sindikatov, delavcev? Kaj počne in meni Inštitut za delo pri pravni fakulteti Univerze v Ljubljani in podobne inštitucije? Vsi dobe dobro plačilo za skrb in zaščito prizadetih delavcev, a kje so rezultati?

V Svetu ZPIZ-a je večina članov sindikalistov in upokojencev, to je tovarišev prizadetih in oškodovanih delojemalcev, in vlade. Ti imajo vso pristojnost, to je oblast in odgovornost, da poskrbe, da ZPIZ dobi prispevke zaposlenih, kot je pravilno povedal sam predsednik. Tudi Svet ZPIZ-a je del poklicanih in odgovornih inštitucij, ki jih ima država.

Vsi ti dolgujejo odgovor vsem davkoplačevalcem.

Oznake:, , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]