Trdovratni zlagani mit o zlatem standardu

29. Jan 2015 14:52

euro-hedged-gold“Sij zlata kot kaže pomaga ustvarjati vztrajen in slepeč mit, ki se ga trdovratno oklepajo predvsem libertarci in predstavniki avtrijske ekonomske smeri. Namreč mit o tem, da je bilo na zlatem standardu nekoč bolje. In da bi bilo bolje, če bi ga zopet uvedli.”

To zablodo, kot piše Aleš Praprotnik, sta skupaj z Jožetom P. Damijanom že mnogokrat obelodanila, a meni, da jo je očitno potrebno vztrajno ponavljati preden bo dokončno izginila.

Kot med drugim piše Praprotnik, v zlatem standardu država s svojo valuto ni na vrhu hierarhije denarja. To mesto zaseda zlato, zato je v svojem slepem oklepanju določenega razmerja med valuto in zlatom zgolj nemočna talka, ko pride do večje gospodarske krize.

V nadaljevanju zapisa pa se dotakne še enega mita, ki pravi, da je bila gospodarska rast v obdobju zlatega standarda v ZDA največja v zgodovini te države.

Na podlagi podatkov BDP-ja se namreč ta mit lahko zelo hitro ovrže in potrdi trditev, da zlati standard državam ne pomaga do gospodarske rsti.

Oznake: , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]