Zakaj ameriška politika kvantitativnega sproščanja deluje, evropska in japonska pa ne oziroma zakaj evropski in japonski centralni bančniki (še vedno) ne razumejo makroekonomije

21. Jul 2016 07:07

denar-grcijaOdgovor na vprašanje iz naslova prinaša Jože, ki povzema misli Richarda Kooja, ki pravi, da guvernerji centralnih bank na Japonskem, v VB in evro območju ne razumejo, za kaj v tej krizi pravzaprav gre. Od vsega začetka trdijo, da bodo s politiko kvantitativnega sproščanja (QE) spodbudili posojilno aktivnost bank (torej povečali efektivno ponudbo denarja), s tem pa spodbudili inflacijo.

Izhajajo namreč iz koncepta Miltona Friedmana, da je inflacija vedno in povsod monetarni fenomen, pri tem pa naredijo popolnoma neupravičeno predpostavko, da izdajanje primarnega denarja s strani centralnih bank pomeni tudi avtomatsko povečanje efektivne ponudbe denarja in s tem pospešitev rasti cen. Vendar pa do tega ne pride, ker pač v času bilančne krize vsa ta dodatna likvidnost ostane v poslovnih bankah, saj banke nimajo komu posojati.

 

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]