Zakaj Igorja Akrapoviča ne spoštujemo tako kot Gorana Dragića?

4. Okt 2018 07:16

V zadnjih tednih se je v javnosti zelo razplamtela diskusija v zvezi s koalicijsko pogodbo. V tem času smo lahko zasledili tudi članek na Damijan blogu, kot je bil denimo članek z naslovom »Peticija podjetnikov: Manipulacija za prikrivanje egoističnih interesov podjetniškega sloja«, avtorja Draga Babiča. Posebej bi rad opozoril, da si je avtor tega članka očitno ustvaril svojo sodbo, še preden bi o določenih informacijah sploh karkoli povprašal oziroma informacije preveril. Če bi malo pobrskal na spletu ali v medijih, bi zelo lahko našel predloge SBC – Kluba slovenskih podjetnikov za ravojni preboj Slovenije. Seveda pa je vprašanje, ali je to sploh bil avtorjev namen.

Kolumna je bila včeraj objavljena v časniku Večer z namenom, da bi javnost bolje razumela reakcijo podjetnikov, ki so skupaj z drugimi gospodarskimi in drugimi organizacijami oblikovali največjo koalicijo Za podjetno Slovenijo doslej. Zato je treba odgovoriti na najmanj sedem vprašanj, zakaj se je to zgodilo. A. Zakaj smo se v SBC – Klubu slovenskih podjetnikov in drugih organizacijah sploh odzvali tako odločno in enotno? Preprosto zato, ker so določeni napovedani ukrepi v koalicijski pogodbi škodljivi, ne le za podjetnike in podjetja, ampak tudi za širšo družbo.

Določba o vključitvi osebnih dohodkov iz kapitala, o kateri je največ govora v javnosti, je za podjetnike pomembna, a hkrati je le vrh ledene gore. Zakaj? 

Prvič, ker morajo biti konkurenčni, iščejo boljše podjetniško okolje. V tem primeru bo to tujina. Njihovi tekmeci ne počivajo. Tudi oni ravnajo enako. Na koncu se boljše ali slabše podjetniško oziroma davčno okolje pozna v kakovosti in ceni njihovih izdelkov. Svet trga je krut: ali bodo konkurenčni ali pa ne.

In drugič, gre za njihova privarčevana sredstva, deponirana v lastnih podjetjih. Primerjava: če bi državljanom napovedali 25% obdavčitev bančnih depozitov ob dvigu, bi ravnali enako kot podjetniki. Preden bi se to zgodilo, bi množično dvigovali svoj denar iz bank. V obeh primerih gre vsebinsko za davek na privarčevana sredstva … več (piše: Goran Novković, objavljeno na blogu Jožeta P. Damijana). 

Oznake: , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]