Zakaj jeklarji vlagajo v piščančje farme, ali kaj vedo v železarnah, ne pa v Krki?

17. Avg 2015 08:53

jeklo-piscanciV tekstu z nekoliko skrivnostnim naslovom poskušam predstaviti nekaj dodatnih pogledov na napovedano dokapitalizacijo Perutnine Ptuj d.d. s strani Slovenske industrije jekla d.o.o. (SIJ) (1) , danes v lasti investitorjev iz Rusije. Perutnina je vsekakor pomemben igralec v živilski industriji s skoraj štiri tisoč zaposlenimi v Sloveniji ter državah nekdanje Jugoslavije, kar je tudi njen največji trg.

Hiter razvoj pred leti so financirali večinoma s posojili, zadolžili pa so se tudi za nekatere slabe finančne naložbe in zaradi relativno visokega dolga banke zahtevajo povečanje kapitala ter vsaj delno poplačilo posojil. Kot »rešitelj« (če bodo transakcijo podprli obstoječi delničarji) se je pojavil SIJ, ki namerava vplačati 40 milijonov evrov dodatnega kapitala in s tem družbi omogočiti, da se ponovno posveti predvsem poslovanju in razvoju. To je za bodočnost Perutnine vsekakor pozitivno, ima pa predlagan posel nekaj zanimivih podrobnosti.

V zaenkrat sicer skopih informacijah je razumljivo poudarek na dokapitalizaciji družbe in pozitivnih učinkih zmanjšanja dolga. Ob tem pa bo SIJ v vplačilom dodatnega kapitala postal skoraj polovični lastnik družbe in posledično moral objaviti prevzemno ponudbo po praviloma isti oz. vsaj ne nižji ceni (8 evrov za delnico).

To pomeni, da je bodoči prevzemnik Perutnino ocenil na dobrih 45 milijonov evrov, kar je glede na finančne kazalce družbe verjetno kar sprejemljiva cena (lanski EBITDA Skupine naj bi bil 26 milijona evrov, finančnega dolga pa okoli 110 milijonov). Seveda se obstoječi lastniki s to ponudbo lahko tudi ne strinjajo in vztrajajo v lastništvu, a nov večinski lastnik bo poskušal slej ko prej prevzeti celotno ali vsaj pretežni del družbe (to je tudi napovedal) …več (piše Bine Kordež)

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]