Tudi atleti v boj za medalje

15. Avg 2008 20:10

(Piše: Boštjan Leskovar) Marsikdo je mnenja, da se z atletiko Olimpijske igre šele prav začnejo. V naslednjih dneh se bodo pogledi športne javnosti iz Vodne kocke usmerili v Ptičje gnezdo.  Pred 91.000 gledalci bomo priča obračunom najboljših atletov tega sveta, skupaj bo podeljenih kar 47 kompletov medalj.

Na atletskih stezah zagotovo ne bo nikogar, ki bi se približal plavalnim rekordom Michaela Phelpsa. Osvojiti 2 ali 3 medalje na atletskih stezah je izjemen , le stežka dosegljiv podvig. Rekord štirih zlatih medalj na eni Olimpijadi, ki sta ga dosegla Carl Lewis (1984) in Jesse Owens (1936) je za današnjo konkurenco nedosegljiv. Tudi svetovni rekordi, ki so bili v plavanju nekaj povsem normalnega bodo na atletskih stezah težko dosegljivi. Ob dobrih vremenskih pogojih morda le lahko pričakujemo kak rekorden rezultat. Liu Xiang, Usain Bolt, Yelena Isinbayeva so najpogosteje omenjeni favoriti za tak poseben dosežek.

Tradicionalno je prvi vrhunec atletskega tekmovanja moški šprint. Finale teka na 100 metrov je bo sporedu že drugi tekmovalni dan. V soboto bomo priča velikemu troboju favoritov. Tyson Guy, Asafa Powell, in Usain Bolt se bodo med sabo pomerili za naslov najboljšega. Ameriškega svetovnega prvaka bosta izzvala dva Jamajčana. Powella se je v zadnjih letih prijel naziv poraženca na velikih tekmovanjih, Bolt se je v elito sprinta izstrelil letos s svojim svetovnim rekordom. V soboto popoldan se splača pred TV zaslone in biti priča temu vrhuncu atletskih tekmovanj. Troboj favoritov bo zanimiv tudi iz komercialnega vidika saj bo to hkrati tudi troboj treh največjih proizvajalcev športne obutve. Adidas (Guy), Nike (Powell) in Puma (Bolt) bodo olimpijskega zlata veseli vsaj tako kot sami atleti.

Že v nedeljo bomo priča še enemu vrhuncu v ženski konkurenci. Olimpijski maratoni so vedno nekaj posebnega. Zadnjega iz Aten se spomnimo tudi po slikah razočarane in izmučene Paule Radcliffe, ki je ob bolečinah odstopila pred ciljem. Letos bo poskusila še enkrat, s ciljem končno osvojiti svojo prvo olimpijsko medaljo. Favoritinj za medalje pa je veliko in prihajajo iz Japonske, Kenije, Kitajske in s Kastorjevo tudi iz ZDA.

Slovenci bomo že v prvem dnevu imeli svoje glavne velike upe v kvalifikacijah. Osovnikar na 100 metrov, Langerholčeva na 800, Šestakova v troskoku in Kozmus v metu kladiva. Vsi bi se morali prebili čez prvo oviro, a kvalifikacije so nepredvidljive in včasih za koga tudi usodne. Osovnikar bi najbrž svoje cilje izpolnil že s polfinalom, Brigita s finalom,  od Kozmusa in Šestakove pričakujemo finale in boj za medalje.

Žal smo bili v preteklih letih priča zvezdnikom in olimpijskim prvakom za katere se je pozneje izkazalo, da so svoje rezultate dosegali s pomočjo nedovoljenih sredstev. Najbolj poznan in krut je primer Marion Jones. Njene medalje so zbrisali iz vseh statistik svojo kazen pa danes preživlja v zaporu. Kazen prepovedi tekmovanj preživlja tudi Justin Gatlin, zmagovalec teka na 100 metrov prejšnjih OI v Atenah. Podobnih primerov »padlih« zvezdnikov je še nekaj. V naslednjih dneh lahko le upamo, da bo teh primerov čim manj in, da bodo hkrati dobili vse tiste, ki si na tak nepošten poskušajo pridobiti prednost pred sotekmovalci.

Vsi komentarji Boštjana Leskovarja

Boštjana lahko berete tudi na njegovem blogu Športne vizije 2

 

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]