Kako učinkovito obdavčiti Ronaldote tega sveta

6. Jul 2018 20:55

Floyd Mayweather 285 milijonov dolarjev, Lionel Messi 111 milijonov dolarjev, Cristiano Ronaldo 108 milijonov dolarjev, so letni zaslužki treh najbolje plačanih športnikov v tem trenutku. Pa tudi drugi najboljši oz. najbolj priljubljeni športniki ne zaostajajo veliko. Zaslužki v športu so že dolgo nesramno visoki, dolgo pa se že tudi išče način, kako športnike učinkovito obdavčiti.

Gabriel Zucman, soavtor Thomasa Pikettyja in avtor knjige “The Hidden Wealth of Nations: The Scourge of Tax Havens“, sicer pa profesor na univerzi Berkeley, je danes v New York Timesu objavil izjemno preprost predlog, kako vse Ronaldote tega sveta in druge superbogate posameznike učinkovito obdavčiti, da plačajo pošten delež svojih dohodkov.

V zadnjih treh desetletjih se je premoženje zgornjih nekaj odstotkov najpremožnejših drastično povečalo, toda – paradoksalno – bolj bogati danes plačujejo manj davkov kot pred desetletji. Po eni strani zaradi znižanih dohodninskih stopenj, po drugi strani pa zaradi razbohotenja industrije storitev, ki bogatim omogoča učinkovito skrivanje dohodkov v davčnih oazah… več Jože P. Damijan

Oznake:
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]