Še bo pestro!

15. Avg 2008 14:00

(Piše: Klemen Kladnik) Tretji dan moške košarke na OI je minil brez večjih pretresov. Vse zmage so bile pričakovane, najtesneje pa je bilo na tekmi med Litvo in Rusijo. Napeta tekma v kateri so imeli svoje možnosti za zmago tudi Rusi. Na žalost jih je pokopal mizeren met z linije prostih metov (22:37 ali slabih 60%). V resni tekmi zelo težko premagaš nasprotnika, če zgrešiš 15 prostih metov. Prednjačil je kapetan Andrei Kirilenko, ki je zmetal 19 prostih metov, zadel pa samo 10. Že če bi metal tako kot meče v svoji NBA karieri (76% – kar pomeni, da bi moral danes zadeti 14 prostih metov) bi bili Rusi veliko bližje zmagi. Tako pa se bodo morali še malo »pomatrati«, če hočejo videti četrtfinale.

 

Tekma resnice bo že v soboto, ko se bodo pomerili z direktnim konkurentom Avstralijo. Avstralci so danes deklasirali Iran, ki ni imel niti najmanjših možnosti za presenečenje. Že samo dejstvo, da so imeli Avstralci 24 metov na koš več od Irancev pove dovolj o sami tekmi. Avstralci so tako ostali v igri za četrtfinale – že v soboto lahko rešijo večino svojih »težav«, če premagajo Ruse.

Domačini Kitajci so zabeležili prvo zmago na OI in takoj zadržali vsaj teoretične možnosti za četrtfinale. Angolci so se sicer trudili vendar je bil domači zvezdnik Yao Ming absolutno nerešljiva uganka za afriške prvake. Natresel jim je 30 točk in imel pri tem 90% met iz igre (10:11 za 2 točki, 10:11 prosti meti). Resnici na ljubo pa tudi ni imel pretirano težkega dela – s svojimi 226 centimetri je bil za glavo in »čevap« višji od najvišjega Angolca, ki se je boril z njim. Angolski center Joaquim Gomes je namreč visok »samo« 200 cm in kar 25 kilogramov lažji. Kitajci morajo svojo priložnost iskati predvsem v sobotnem dvoboju z Nemci. V ponedeljek proti Grčiji ne bo ravno enostavno, lažje bo proti Nemcem.

Nemci so rahlo razočaranje – vsaj zame. Pričakoval sem veliko več od njih, predvsem zdaj, ko se je priključil še Chris Kaman. Pa niso pokazali ravno veliko. Razen prve tekme proti Angoli so ostali dve tekmi gladko izgubili. Danes proti Španiji. Dirk Nowitzki sicer dosega po 15 točk na tekmo vendar ni to tisti Nowitzki, ki je znal Nemce sam voditi do zmage. Chris Kaman je sicer dobrodošla pomoč pod obročema vendar bi od enega boljših NBA centrov (povprečje v letošnji NBA sezoni je 15,7 točke in 12,7 skoka) bi pričakovali kaj več od 12 točk in samo 4,7 skoka na dosedanjih tekmah. Niti v naslednjih dveh ne gre pričakovati čudežev saj mu bo v soboto nasproti stal Yao Ming, v ponedeljek se bo pa moral truditi proti svojim NBA kolegom.

Španci po drugi strani igrajo tako in toliko kvalitetno, da še zmagujejo. Proti Kitajski so se »izvlekli«, danes proti Nemčiji so solidno prepričljivo zmagali, čeprav niso več tako prepričljivi, kot so bili na prvi tekmi. Vsekakor pa lahko pričakujemo boljšo igro že v naslednjem krogu, ko bodo igrali proti reprezentanci ZDA.

Američani so danes zanesljivo premagali Grke. Grki so se solidno upirali samo v prvi četrtini. Nato je začel mleti ameriški stroj in tekme je bilo praktično konec. 4 Američani so dosegli več kot 10 točk, zanimivo pa je, da Jason Kidd še vedno ni vrgel na koš. Mogoče se je odločil, da bo osvojil zlato kolajno brez meta na koš!? Grki so se trudili kolikor so se zmogli, Spanoulis in Papaloukas sta odigrala svoje – kar pa je bilo vseeno premalo za karkoli resnejšega od zanesljivega poraza. Grkom zdaj preostaneta še dve tekmi za zagotovitev čim boljšega položaja v četrtfinalu. V soboto bi morali premagati Angolo, v zadnjem krogu pa bodo bili težak boj proti domačinom, ki jim bo tista tekma verjetno odločilna.

Zadnjo tekmo dneva sta odigrali reprezentanci Argentine in presenečenje dosedanjega dela prvenstva Hrvaške. Argentinci so takoj na začetku pokazali zobe, že ob polčasu pa je bilo praktično vsega konec (40:22 za Argentino). Najmočnejše hrvaško »orožje« na teh OI – met za 3 točke – je tokrat popolnoma zatajilo. Zadeli so le 3 mete iz 15 poskusov (20%). Resnično zanimiv pa je pogled na statistiko te tekme – Hrvati so imeli več metov iz igre od Argentincev (57 proti 54), več prostih metov so metali (17 proti 15), imeli so več skokov (34 proti 29), izgubili približno enako število žog (Argentinci eno manj), kljub vsemu pa so Hrvati tekmo več kot prepričljivo izgubili. Take tekme so prava redkost, kot je redko zabeležen podatek, da nihče od Hrvatov ni dosegel več kot 9 točk (Tomas in Banič).

Poraz za naše južne sosede ni nič tragičnega – še vedno imajo vse v svojih rokah. V soboto igrajo proti Litvi in tudi morebitni sobotni poraz ne bi imel hujših posledic, saj bi morali – v zadnjem krogu – premagati Iran.

Obeta se nam torej pester zaključek prvega dela moškega košarkarskega turnirja. V soboto bo na sporedu predzadnji krog, po katerem še ne bo nujno vse odločeno! Razen tekem Iran-Argentina in Grčija-Angola bodo vse ostale tekme pravi »šlagerji«. Še posebej tekma ZDA-Španija.

Izjava dneva : Sarunas Jasikevicius “We are taking it one more game at a time. We know what we can do. We know what we can't do. We just take it one game at a time and hope that luck will be with us”

Statistika dneva : Yao Ming – 31 minut, 30 točk, met iz igre 10-11, prosti meti 10-11, 7 skokov, 3 podaje, 4 blokade

“statistika dneva” – Andrei Kirilenko – prosti meti 10:19!

 

Vsi klemnovi komentarji

Za več zanimivih košarkarskih tem obiščite Klemnov blog The Court.

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]