Kaj beremo Slovenci, kakšne novice nas privlačijo in kateri mediji živijo na račun tega?

8. Jul 2009 17:42

V zadnjem času je zelo opazen razmah slovesnkih spletnih medijev, kar privede do tega, da ne veš katere spremljati, kateri je tisti pravi vir podatkov. Pri tem gotovo vplivajo relevantnost napisanega, aktualnost objav, ekskluzivnost in podovno. V zadnjem letu je najbolj obiskana spletna stran postala ravno stran spletnega časopisa 24ur.com, ki se zelo hitro razširja tako z video vsebinami, kot raznimi tematskimi podstranmi.

Zelo je opazen tudi porast slovesnkih rumenih medijev. Očitno smo ob vsej poplavi informacij, skrbi, obveznosti, hitrega tempa življenja dovzetni samo še za povsem rumene novice.

Ob vsej poplavi spletnih medijev se razširjajo tudi spletni agregati, ki zbirajo novice različnih medijev. Eden takšnih, morda celo najbojši, je tudi na http://www.najdi.si/novice. Sam uporabljam ravno ta skupek novic, kjer lahko njahitreje preletim zbrane novice, bodisi po kategorijah ali po spletnih virih.

Na tem zbiralniku vseh slovenskih novic, lahko spremljamo tudi najbolj brane novice, ki nam če je to avor želel ali ne, pokaže kakešn je povprečni slovenski uporabnik interneta, ki spremlja aktualne novice.

Nekaj dni sem naredil posnetek 5 najbolj branih novic. Po 6 dneh sem osupnil in prenehal z eksperimentom, saj se je moja teza potrdila bistveno hitreje kot sem to pričakoval.

Med 5 najbolj branimi novicami praktično skoraj ni drugih spletnih medijev kot tistih, ki so izključno rumeno obarvani, ki z svojimi novicami in naslovi pretiravajo, zavajano bralca in katerih vsebina bi marsikdaj morala biti označena tudi kot vsebina za odrasle..

Da to ne bi bilo dovolj, so nekateri ugotovili, da lahko na račun “slovenskega bralca” služijo denarce in tako svoje najbolj rumene in najbolj brane novica objavljajo večkrat zaporedoma, kar se lepo vidi v zadnjih dveh slikah, kjer je prvo uvrščena novica na predzadnji sliki objavljenja v torek, nato pa se v sredo čudežno pojavi kot, da je objavljena v sredo (naj spomnim, da najbolj brane novice zapustijo prestižni stolpec po 24 urah)

Ob vsem skupaj moram izpostaviti Drugi svet, ki je eden zelo redkih spletnih medijev, ki se občasno pojavlja na tem “prestižnem seznamu” z večinoma nerumeno vsebino in s tem promovira marsikaterega blogerja.

Preglejte najbolj brane sloveske novice v zadnjem tednu in se čudite. No ali pa se zamislite nad sabo, če tudi sami prispevati nekaj v žepe “nastajajočih medijskih mogotcev” in naredite nekaj za dvih slovenske kulture!

 

 

 

 

 

 

Gregor Krajnc

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]