Kaj vse omogoča vaš blog

14. Avg 2009 17:21

Ob poplavi blogov, napredku tehnologije in neskončnosti idej je lahko vaš blog še marsikaj več, kot to trenutno je. Verjamem, da se marsikdo na začetku ali pred začetkom svoje blogerske kariere vpraša: “Pa kaj za vraga mi bo blog?”

Nekateri ste jih vzeli za svoje, drugi jih samo prebirate tretji pa z njimi morda tudi služite. Dejstvo pa je, da ob naraščanju števila blogov, rastejo tudi agregati, ki jih tako ali drugače združujejo. Tako poznamo siBlogs, Blogorolo, Slobloge, BlogOs ter marsikaterega drugega, ki tukaj niso omembe vredni.

Da preidem k bistvu. Vaš blog je sedaj lahko tudi agregat. Svoje priljubljene bloge (oz. njihova nova sporočila) lahko s pomočjo tehnologije RSS spremljate kar na svojem blogu. Tako lahko svoje najljubše bloge prikazujete na svoji strani, ne glede na to kje se blog nahaja (eDnevnik, Večer, Siol,…).  Jaz sem si to uredil v levem stolpcu, povsem spodaj.

Zadeva je povsem enostavna in izvedljiva v 3 korakih:

 

 1. Prijavite se na spletno stran Sloblogi.net!

  Za to si morate ustvariti OpenID račun, ki ga v nekaj sekundah ustvarite na tej strani: https://www.myopenid.com/signup. Ko je račun ustvarjen se prijavite in  si izberite še ime za prikaz, tako da kliknete – Registration Personas in vpišete željene podatke(mimogrede, to prijavo lahko uporabite povsod, kjer je podprta OpenID registracija). Nato se ponovno vrnete na stran Sloblogi.net in se prjavite z izbranim naslovom (npr.: vzdevek.myopenid.com)

 2. Izberite bloge, ki jih želite prikazovati na vaši strani!

  Bloge dodate s klikom na okrogel zelen znak, s plusom v sredini. Poiščete jih lahko z iskalnikom, ali pa jih prebirate zgolj med zadnjimi objavami.


  S klikom na Izbrani blogi, vidite katere bloge ste dosedaj izbrali. Odstranite ga s klikom na okrogel rdeč znak – minus. 

  Vsi izbrani blogi bodo tako tvorili skupen RSS vir, ki ga najdete tako, da kliknete na oranžen znak, ki ise nahaja v oklepaju za vašim imenom.


 3. Sedaj je potrebno seznam samo še dodatni na vaš blog!
  Ko ste kliknili na oranžen znak za RSS vir, se je odprla nova stran. Skopirajte naslov te strani, ki se začne nekako takole:
  http://www.sloblogi.net/uporabnik-rssin pojdite na stran: http://www.rss-info.com/en_rssinclude-simple.html kjer se vam odpre tole:

  V polje RSS URL skopirajte naslov, ki se je odpru, ko ste kliknili na oranžen gumb.

  V polje Max. entries vpišite število sporočil, ki jih želite prikazovati v tem oknu.
  V naslednje polje vpišite širino polja v katerem se bodo nahajala sporočila. (odvisna je od tega, kje na vaši strani boste prikazovali ta spročila) Meri se v px.
  Nato določite barvo ozadja, barvo obrobe in kliknite Create HTML. Odpre se stran s kodo, ki jo morate skopirati v vaš blog in predogledom prikaza zadjih sporočil vaših izbranih blogov.

  Preden skopirate kodo v vaš blog dodajte takoj za besedo SCRIPT še tole: charset=utf-8, kar bo omogočilo prikazovanje šumnikov.

  Sedaj celotno kodo skopirajte na predvideno mesto v vaš blog. (tisti na eDnevniku to storite tako, da v nadzorni sobi kliknete oblika in vstavite kodo na željeno mesto, ki ga najlažje najdete tako, da poiščete nekaj kar se tam že nahaja, npr zadnja sporočila ali kaj podobnega)

Zadeva bi morala delovati, če bodo kakšne težave pa sem na voljo, v kolikor bom utegnil, v komentarjih ali na zasebnih sporočilih. Naj še povem, da je postopkov za dodajanje zadnjih sporočil na vaš blog več. Opisal sem le enega enostavnejših in preverjeno delujočega. Tisti bolj vešči uporabniki, pa boste prav gotovo našli kakšen sebi bolj primeren način. Na opisan način lahko seveda prikazujete samo bloge, ki so dodani v zgoraj omenjeni blogerski agregat.

 

PS: Nove bloge lahko nato kadarkoli dodajate ali odstranjujete, brez da bi bilo karkoli potrbno spreminjati na vašem blogu. Uporabite samo korak 2.

 

Pa veselo bloganje

Gregor Krajnc

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]