Ali lahko od novinarjev pričakujemo vsaj minimalno znanstveno pismenost?

24. Feb 2015 11:24

Mladina-2015-02-20Pred dnevi je revija Mladina objavila krajši članek Simetrija?, v katerem poročajo o feminističnih kritikah predavanja v Prirodoslovnem muzeju Slovenije.

Sašo Dolenc opozarja, da je ob tem potrebno opozoriti na nekaj napak, ki so se pojavile v Mladininem članku, da ne bodo napačne navedbe povod za nove peticije.

V članku so bili, kot predvideva Dolenc namreno, napačno navedeni in celo prirejeni citati, napačno navedeni in opravljeni nekateri hitri sklepi o razstavi 2D:4D digit ratio, ipd..

Kot navaja Dolenc so zato s kolegi in kolegicami ter urednikom Mladine imeli zadnje dni obsežno diskusijo, v kateri so na koncu kar uspešno zbližali stališča in razčistili določene nesporazume in napačna razumevanja. Ob tem pa med drugim dodaja: “Počasi mi postaja jasno, v čem je mogoče nesporazum, okoli katerega se vrtimo zadnje dni. Znanstveniki, ki prvič vstopijo v medijski prostor, se velikokrat ne zavedajo, da morajo pri svojih nastopih predpostaviti, da govorijo tudi “subjektu, za katerega se predpostavlja, da nič ne ve in vse narobe razume”.”

Oznake: , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]