Volkswagen na slovenskem trgu avtomobilov po dolgem času porazil Renault

24. Feb 2015 13:23

avtomobilska_industrija_infrastrukturaNa slovenskem trgu je bilo lani prodanih 53.242 osebnih avtomobilov več kot leta 2013. Leto je bilo zanimivo tudi po zgodovinskem prevzemu prvega mesta. Renault, ki ga je od osamosvojitve Slovenije trdno držal v rokah, ni več vodilna znamka. Lani ga je z vodilnega mesta spodrinil Volkswagen.

Najbolj je na prodajno mesto napredovala Volkswagenova sestrična Škoda. S četrtega mesta se je povzpela na tretje, ob tem pa stalno navdušuje z novostmi, ki so kot naročene za slovenskega kupca.

Na drugi strani je prodaja precej padla Kii, ki je praktično prepolovila količino prodanih vozil. Slovenci smo seveda kupili, kljub spodbudnim številkam precej manj avtomobilov kot svetovni rekorderji Kitajci. Na Kitajskem so lani prodali 23.4 miliona vozil, in čeprav se je rast glede na leto 2013 razpolovila, Kitajska ostaja daleč največji avtomobilski trg na svetu.

To je delček podatkov o dogajanju na slovenskem in svetovnem avtomobilskem trgu, ki jih v tokratnem zapisu predstavljajo v blogu Veselo na delo.

V nadaljevanju opozorijo tudi na električne avtomobile, ki se počasi a vztrajno pomikaju k množični proizvodnji. V zapisu pa avtor ne more tudi mimo prometne infrastrukture v Sloveniji, ki bo po njegovem kmalu primerna le še za vzdržljiva terenska vozila.

Oznake: , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]