Ali mraz poveča možnost za razvoj prehlada in gripe?

6. Avg 2018 09:38

V trenutnem vročinskem valu, ki je zajel Evropo, marsikdo hrepeni po hladnejših dnevih. Ti pa ponavadi prinesejo druge nevšečnosti, kot so prehladi, gripe in podobna obolenja. Na znanstvenem blogu Kvarkadabra tokrat odgovarjajo na vprašanje, ali je mraz tisti, ki poveča možnost za razvoj prehlada in gripe?

Na podlagi ljudskega izročila mnogi mraz povezujejo s pojavom prehlada in drugih bolezni. Danes vemo, da prehlad povzroča več kot 200 različnih vrst virusov, najpogostejši so iz družine rinovirusov, gripo pa povzročajo virusi, ki jih uvrščamo v družino ortomiksovirusov. Navkljub temu, da je o povzročiteljih prehlada in gripe že veliko znanega, so se številni znanstveniki lotili raziskovanja vprašanja, ali mraz res poveča možnost za razvoj prehlada in gripe.

K razvoju prehlada pomembno prispeva nizka zračna vlažnost

Pozimi največ časa preživimo v zaprtih prostorih, kjer je večja verjetnost prenosa virusov v obliki aerosolov s kašljem, kihanjem ali že s samim dihanjem. Ogrevanje bivalnih prostorov in posledično nizka zračna vlaga igrata prav tako pomembno vlogo pri razvoju prehlada in gripe, saj pride v prostorih z nizko zračno vlago do izsuševanja sluznice respiratornega trakta, predvsem v nosu. Sluz, ki prekriva mukozne membrane respiratornega trakta, deluje kot pregrada, ki zadrži mikroorganizme, s čimer je preprečen razvoj obolenja. Če je v okolju nižja zračna vlaga, so mukozne membrane prekrite z manj sluzi in zato težje zadržijo mikroorganizme več v nadaljevanju blogerskega zapisa

Oznake: , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]