Čudni Slovenci in njih stereotipi

11. Okt 2016 10:22

Slikovito anekdoto o razliki med Slovenci in Američani je bilo nedavno moč prebrati v intervjuju Američana, ki je poročen s Slovenko. Dejal je, če vprašaš Američana, koliko ima prijateljev, ti do odgovoril: 100!, medtem pa bo Slovenec na isto vprašanje odgovoril: 3 in 96 znancev. 

Američan bi verjetno v obrazložitev dejal: treba je biti samozavesten! Slovenec pa bi verjetno dejal: treba je biti realen z dodatkom kančka pesimizma.

Ko govorimo z zgražanjem, posmehom ali občudovanjem o značilnosti Slovencev, se zelo hitro ujamemo v stereotipe, ki jih mantramo do onemoglosti, brez upoštevanja zgodovinskih danosti in majhnosti naroda, ki je oblikoval svojo lastno strategijo preživetja.

Pridnost in poštenost sta tipični vrlini služabnika. In to so Slovenci v zgodovini ves čas bili. Za gospodarja sta pomembni pridnost in poštenost in morda za gospodinjo še snažnost ter pedantnost. Te vrline so bile pomembne na takratnem trgu dela in imperativ za preživetje. Zvitost in znajdenost sta lastnosti iz senčne plati,… o značilnostih in stereotipih Slovencev pišejo na blogu Prebliski.

Oznake: , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]