Evolucija ženskega orgazma

1. Avg 2016 20:12

Kot je znano, naj bi bili ljudje ena izmed redkih “živalskih” vrst, ki ima spolne odnose tudi zaradi užitka in ne izključno zaradi razmnoževanja. In če ima orgazem pri moškem očitno vlogo pri razmnoževanju, pa ženski orgazem še vedno ostaja nekakšna skrivnost.

Nedavno je raziskovalka slovenskega rodu prof. dr. Mihaela Pavličev, ki deluje in živi v ZDA, na Univerzi v Cincinnatiju, skupaj s soavtorjem v Journal of Experimental Zoology objavila članek o izvoru ženskega orgazma.

Ženski orgazem je ena tistih človeških značilnosti, katere obstoj je težko razložiti. Nima namreč očitne vloge v razmnoževanju, saj ženska zlahka zanosi tudi brez orgazma. Obratno je pri moških, kjer je evolucijska razlaga mnogo lažja, saj je moški orgazem potreben za prenos semena. Še več, ženski orgazem je presenetljivo redek med običajnim spolnim odnosom, sploh takšnim brez dodatne stimulacije klitorisa. Je celo precej bolj pogost med samozadovoljevanjem kot med samim spolnim odnosom. Čemu torej služi ženski orgazem?

Odgovor najdete v poljudnem povzetku dognanj iz članka, ki ga objavljajo na znanstvenem blogu Kvarkadabra.

Oznake:, , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]