GSO komarji?

15. Jul 2014 12:04

denga_komarPo GSO hrani prihajajo očitno tudi GSO žuželke.  Angleško podjetje Oxitec je namreč razvilo GSO komarje, samo samce vrste Aedes aegypti, ki jih je prodalo in sprostilo v naravno okolje Brazilije v sodelovanju z brazilskimi inštitucijami, tudi Univerzo v Sao Paulo-u.

Vse to z namenom zajezitve virusne mrzlice denga, ki jo ta vrsta komarja prenaša. Genetsko spremenjeni komarji imajo namreč v sebi letalni gen, ki povzroči, da vsi potomci tega komarja kmalu poginejo.

Veliko količino teh GSO komarjev so pred kratkim sprostili v okolici kraja Jacobina, kjer je bila ta bolezen pogosta, a nasprotno od pričakovnja je ravno po tem tam izbruhnila neobičajno močna epidemija mrzlice denga.

Nekaj je šlo očitno narobe, kritiki domnevajo, da se je zgodilo to, na kar so svarili: da se je hitro ta legalni gen prikril, da ne deluje in so s temi prekomerno in nenaravno namnoženi komarji zgolj pripomogli k širitivi te nevarne bolezni in so s tem dejanjem tudi povečali dolgoročno širjenje te bolezni oz. povečali možnost izbruha bolj nevarne oblike te bolezni, ki ima večjo smrtnost, to je hemoragična denga.

Več poroča bloger Doba.

Oznake: , , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]