Je praznikov preveč in trajajo predolgo?

9. Apr 2015 09:03

koledar_praznikiV Sloveniji imamo 18 prazničnih dnevov v letu, od katerih jih je 14 dela prostih, štirje pa so delovni. Mnenja glede praznikov so si deljena. Nekateri namreč menijo, da je dela prostih dni preveč, spet drugi, da jih je premalo, nekateri so mnenja, da prazniki trajajo predolgo, določeni prazniki so tudi predmet raznih ideoloških bojev, itd..

Klemen Tomec v tokratnem zapisu na to temo med drugim zapiše:

Je praznikov preveč? Ne, če pogledamo z aspekta, koliko bi jih lahko bilo, če bi vsak lahko izsilil svoje. Tudi če nimamo dela prostih dni, praznujejo marsikaj. Najbolj zagnani so fosilni ostanki, metuzalemi, muzejski eksponati, ki v imenu ideološkega boja in svojevrstnih pogledov na zgodovino bijejo večni boj med zvezdo in križem.”…

Trajajo prazniki predolgo? Ja. Seveda ne vsi, nekateri pač. A ne trajajo le predolgo, praktično se nekateri razvlečejo na vse leto. In tako iz dneva v dan, iz leta v leto. Nekatere stvari se nikoli ne spremenijo. Decembrska in novoletna osladnost je še najmanj, traja tistih nekaj dni. Prazniki, povezani z državo, so tudi le nekajdnevni problemi. Ne krivi ne dolžni poslušamo naštevanje zaslug enih in drugih, včasih se najdejo še tretji. Klasika polarizacije.”

Oznake: , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]