Kaj so generična zdravila in zakaj so pomembna?

17. Nov 2018 20:01

Generična ali originalna zdravila? Ljudje se pri predpisovanju zdravil ali izbiri le teh v lekarnah pogosto sprašujejo kakšna je dejanska razlika med tema dvema klasifikacijama zdravil.

Ko so začeli kemiki proti koncu 19. stoletja ustvarjati vedno več najrazličnejših novih spojin, se je pojavila potreba po univerzalnem sistemu za poimenovanje kompleksnih molekul. Znanstveniki so želeli uvesti imena, s pomočjo katerih bi lahko že iz imena spojine razbrali tudi njeno kemično zgradbo, kar jim je po dolgoletnih pogajanjih tudi uspelo. Sprejeli so univerzalni sistem nomenklature za področje organske kemije (IUPAC), vendar se je kmalu izkazalo, da dolga opisna imena niso primerna za vsakdanjo uporabo.

Strokovno, popularno in generično ime zdravila

Kemijske in farmacevtske tovarne so svoje izdelke zato začele oglaševati pod preprostejšimi imeni, iz katerih sicer ni bilo mogoče razbrati kemične strukture učinkovin, bistveno lažje pa jih je bilo mogoče izgovoriti. Acetilsalicilno kislino, ki jo je proizvajalo podjetje Bayer, so tako poenostavljeno poimenovali aspirin, sintetični hormon z zelo dolgim opisnim imenom je postal adrenalin, poseben pripravek, ki so ga prvotno razvili za blažitev kašlja, pa so poimenovali heroin …več na znanstvenem blogu Kvarkadabra

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]