»Kriza s talci« – lekcija iz zgodovine (ki se ponavlja…)

21. Jan 2017 10:11

Dvajseti januar, vsake štiri leta, je za Ameriko pomemben dan. Inavguracija novega predsednika namreč! A na današnji dan, točno pred 36 leti se je zgodilo še nekaj, in oba dogodka sta še kako povezana. Končala se je t.i. »kriza s talci«, ko so iranske oblasti po enem letu, dveh mesecih, dveh tednih in dveh dneh izpustile 66 uslužbencev ameriškega veleposlaništva.

Zagrizeni numerologi bi v teh številkah zagotovo našli kakšno pomenljivo teorijo zarote ali pa vsaj delovanje nadnaravnih in nam nedoumljivih sil, ampak na vsak način se je treba zavedati, da se vsaka kriza začne že veliko prej, preden sploh izbruhne. Recimo moja kriza srednjih let se je začela že takoj po končani gimnaziji, a po besedah mojih bližnjih, še vedno krepko traja. A vrnimo se raje v Iran in poglejmo kakšni so bili tam predpogoji za njihovo krizo s talci…

Iranski politik Mohamed Mosadek je bil demokratično izvoljeni predsednik vlade Irana med letoma 1951 in 1953. Njegova vlada je vpeljala vrsto političnih reform za socialno varnost, lastništvo zemlje, nacionalizirali pa so tudi naftno industrijo v državi. Le kako nenavadno :-), prav nafta pa je predstavljala temelj ekonomskih interesov in zahodnega političnega vpliva v državi. Seveda Mosadekova demokracija ni bila taka demokracija, ki bi bila všeč zahodnim demokracijam, zato so ga z državnim udarom pod vodstvom ameriške CIA in britanske MI6 leta 1953 zrušili. V imenu demokracije seveda …celotno zgodbo si preberite na blogu Arne Hodaliča.

Oznake: , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]