Logična uganka, ki pove veliko o delovanju človeških možganov (reši jo le 10 odstotkov oseb)

3. Apr 2017 20:12

Na sliki vidite štiri karte, ki imajo na eni strani številke, na drugi pa modro ali rdečo ploskev. Dve izmed kart na sliki sta odkriti in prikazujeta števili 9 in 44. Ostali dve, ena modra in ena rdeča, sta zakriti. Logična uganka se glasi: katere izmed teh štirih kart je treba obrniti, da preverimo spoštovanje pravila, po katerem imajo karte s številom, manjšim od 18, na drugi strani modro barvo. Seveda ne obračate vseh kart ampak poskušajte z najmanjšim možnim številom obrnjenih kart ugotoviti ali omenjeno pravilo drži.

Ko je leta 1966 Peter Wason prvič izvedel eksperiment, je nalogo pravilno rešilo manj kot 10 odstotkov oseb. Tudi ko so več desetletij kasneje poskus ponovili, so bili rezultati podobni. Ob eni izvedbi testa je nanj pravilno odgovorilo le 8 odstotkov študentov zgodovine, 29 odstotkov študentov matematike in presenetljivo le 43 odstotkov profesorjev matematike.

Zanimivo pri tej logični uganki je to, da jo lahko brez večjih težav razreši skorajda vsakdo, če jo le iz abstraktne oblike preoblikuje v resnično situacijo iz vsakdanjega sveta…

Rešitev z razlago in zanimivim primerom, ki pokaže, da lahko skoraj vsak reši to logično uganko, če jo prevedemo v situacijo iz resničnega življenja, najdete na znanstvenem blogu Kvarkadabra.

Oznake: , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]