So naše banke najbolj dobičkonosne v Evropi?

4. Apr 2017 07:07

Pred časom je bila objavljena precej odmevna analiza g. Boleta o dobičkonosnosti bank evropskega denarnega območja. V njej predstavlja, kako so slovenske sistemske banke bistveno bolj učinkovite kot na primer nemške ali kot je povprečna donosnost vseh bank, ki jih neposredno spremlja ECB.

Ocenjuje, da je takšen rezultat posledica različne ocene potrebnih slabitev bančnih terjatev oziroma, da naj bi ECB mogoče drugače ocenjevala kvaliteto portfelja bank kot so kriteriji v Banki Slovenije oz. kot jih ocenjujejo same banke v svojih letnih poročilih. Banka Slovenije je kasneje pojasnila, da je ECB upoštevala najvišji nivo konsolidacije, da je torej v poročilu za NKBM upoštevala rezultate na nivoju njihovega lastnika (družba Biser Bidco registrirana v Luksemburgu).

To je močno spremenilo celotno sliko poslovanja slovenskih bank, ki pa vseeno zahteva nekoliko podrobnejši pogled in ustrezno tolmačenje. Da so zaradi tega slovenske banke kar naenkrat (in samo v 2015) nekajkrat bolj uspešne kot banke v drugih državah z evrom, najbrž ne drži v celoti.

Najprej je potrebno navesti, da analiza temelji na Superrevizijskem poročilu Evropske centralne banke (ECB) za obdobje januar-september 2016 in ta zajema samo podatke sistemskih, torej najpomembnejših bank v posamezni državi. V Sloveniji so v poročilo vključene tri banke (NLB, NKBM, Abanka), ki predstavljajo dobro polovico celotnega slovenskega bančnega sistema. Na Slovaškem, Latviji in Estoniji takšnih domačih sistemskih bank sploh nimajo (ali samo eno), ker so banke pretežno v lasti tujih bank …več (piše: Bine Kordež)

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]