Meje našega uma so meje našega sveta

27. Maj 2015 10:12

Thinking_ManČe krog predstavlja naše znanje, krožnica oz. meja kroga pa naše neznanje lahko ugotovimo, da več kot dobimo znanja večja postaja krožnica neznanja oz. s pridobivanjem dodatnega znanja ugotavljamo, česa dejansko še ne znamo. Ravno zaradi skromnih “notranjosti kroga” se mnogokrat zgodi, da si ljudje določene stvari predstavljajo in razlagajo zelo poenostavljeno in po svoje. Nekateri zaradi enakega razloga, torej skromne “notranjosti kroga”, vedo vedno vse o prav vsem.

“Ko smo se leta 2010 spraševali, na kakšen način ljudem razložiti problem takrat aktualnega trgovinskega sporazuma ACTA, smo naleteli na navidez nepremostljivo oviro. Na eni strani ohlapno besedilo sporazuma, ki je v isti koš metalo preglede na meji in t.i. “deep packet inspection” spletnega prometa, na drugi strani pa potencialno ogromna škoda, ki bi jo čutil vsak uporabnik spleta, če bi do realizacije sporazuma tudi zares prišlo.” začenja Domen Savič, ki tokrat piše o tem, da je um dejansko naš največji sovražnik.

“Težava je namreč v tem, da si skušamo z omejenim znanjem o določenih zadevah racionalno razložiti, kako kakšna stvar deluje…”

Oznake:, , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]