Nekaj kratkih o ameriških predsedniških volitvah in ameriških predsednikih

24. Okt 2016 20:12

Le še dva tedna nas loči od ene izmed najbolj specifičnih predsedniških volitev v ameriški zgodovini. Pomerila se bosta namreč Donald Trump in Hillary Clinton, ki veljata za ena izmed najbolj nepriljubljenih kandidatov vseh časov. Temu primerna je bila tudi dosedanja volilna kampanja. Kljub veliki nepriljubljenosti obeh pa Američani svojega glasu vseeno ne bodo namenili kateremu izmed dveh preostalih nestrankarskih kandidatov.

Bližajoči se predsedniški tekmi na stran pa je zanimivo pogledati tudi nekatera dejstva o ameriških predsedniških volitvah in ameriških predsednikih:

Od leta 1789 so ZDA imele 44. različnih predsednikov. Prvi je bil George Washington. V letu 2016 se izbira 45. predsednik.

Ameriški predsedniki niso izvoljeni neposredno. Vsaki državi so določeni elektorji glede na njeno prebivalstvo, kar je hkrati enako, kot število senatorjev in predstavnikov v predstavniškem domu, ki jih država ima. Skupaj je elektorjev 538.

Za zmago je potrebnih 270 elektorjev.

Razen v Mainu in Nebraski, so vsi elektorji podeljeni tistemu kandidatu, ki je dosegel večino v državi. Se pravi, če na Floridi zmaga kandidat A z vsega enim glasom razlike, to pomeni, da dobi vse elektorje… Ostala dejstva najdete na blogu Saša Ornika – Jina.

Oznake: , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]