Pozabljena rastlina, ki je najbolj zdrava med vso zelenjavo

16. Okt 2015 10:22

vodna_kresaIma več železa, kot špinača. Ima več vitamina C, kot limona in pomaranča skupaj. Ima tako visoko hranilno in energijsko vrednost, da lahko zamenja meso. Gre za vodno krešo.

Zaradi svoje zdravilne moči so jo uporabljala že starodavna ljudstva, tako za prehrano kot za zdravljenje. Grški zdravilec Hipokrat je z njo zdravil bolezni pljuč, zobobole, bolezni grla, golšo, hripavost. Grki, Egipčani in Rimljani so pijačo iz vodne kreše pili zato, ker jim je pomagala pri hitrem okrevanju, regeneraciji in celjenju ran. Egipčanski faraoni so verjeli, da sok vodne kreše daje moč in izboljšuje koncentracijo.

Danes vemo še, da vodna kreša zmanjšuje oksidativni stres in povečuje antioksidativni učinek. Pozitivno vpliva na metabolizem, uravnava prebavo, čisti kri, poživlja, spodbuja apetit, čisti celotno telo,… Svetovna zdravstvena organizacija je zaradi izredne učinkovitosti vodno krešo uvrstila povsem na vrh zdravilnih rastlin.

Priporočljivo je uživanje svežega soka iz vodne kreše, kjer jo kombinirate z vodo v razmerju 1 : 5. Uporablja pa se tudi kot krešini obkladki ali uživa kot krešina solata.

Več na blogu Vem kaj jem.

Oznake:, , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]