Prasice in prasci

27. Nov 2014 10:12

PigPrasec, prašič, svinja, pujs,… je žival, ki daje verjetno najbolj željeno in po mnenju nekaterih tudi najokusnejše meso na svetu. Njegova priljubljenost se kaže tudi v številkah. Podatki kažejo, da se danes na vsem svetu pridela že krepko preko 100 milijonov ton prašičjega mesa, od tega skoraj polovico na Kitajskem.

Seveda se to odraža tudi v zdravstvenih posledicah, predvsem zaradi škodljivih maščob, ki naj bi jih vsebovalo svinjsko meso.

Ker gre tudi za zelo inteligentne živali, po nekaterih podatkih tretje najinteligentnejše, takoj za šimpanzi, delfini in sloni, jih imajo mnogi tudi za hišne ljubljenčke. Njihova inteligenca naj bi bila primerljiva s pametjo tri letnega otroka.

Ob vseh naštetih dejstvih pa so nekateri zelo ogorčeni.

Zakaj masovno industrijsko gojimo, koljemo in jemo prašiče, ne jemo pa psov ali mačk? Kje je tu logika? Je ni – samozvani ljubitelji živali, ki jedo meso, so neverjetni dvoličneži in hinavci, med drugim, v svojem tokratnem zapisu namenjenem svinjam, zapiše bloger Doba in s tem ošvrkne vsejedo populacijo.

Morda je takšna označba vendarle malenkost preostra. Pri tem je namreč potrebno upoštevati tudi nekatere druge aspekte, ki lahko tudi tiste, ki vsejedo populacijo označujejo za dvoličneže in hinavce, hitro postavijo v enako vlogo.

Oznake:, , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]