Predjamski grad je zapisan v Guinnessovo knjigo rekordov

8. Jun 2018 09:22

Predjamski grad se nahaja v slepi dolini potoka Lokev in Spodnje Pivke. Je edini ohranjeni jamski grad na svetu, ki velja za največjega. Predjamski grad je sezidan v skalno steno, v višino sega 123 m, star pa je okoli 800 let.

Fotografije gradu in ostale informacije pa najdete na spletni strani Racka.si.

Foto: Franc Pepelnak

Do samega gradu lahko pridemo po avtocesti iz Ljubljane, Maribora, Celja, Kopra, Novega mesta, iz Postojne pa je oddaljen le 9 kilometrov.

Prvič se Predjamski grad omenja leta 1274, ki ga je v gotskem stilu zgradil oglejski patriarhat. Pozneje je družina Luegg, znana tudi pod imenom vitezi Predjamski, grad preuredila. Znan je predvsem po vitezu Erazmu Predjamskemu, ki se je tukaj kar nekaj časa skrival pred njegovimi sovražniki. Dobro poznana je legenda o vitezu Predjamskem, ki naj bi veljal za pogumnega in nepremaganega roparskega viteza. Ker se je pridružil kralju Matiji Korvinu, je avstrijski cesar naročil umor Predjamskega. Vitez naj bi se zatekel v Predjamski grad, ki mu je nudil odlično zatočišče, saj grad sestavlja večje število skrivnih podzemnih rovov po katerih se je potikal. Eden je bil speljan do izvira vode, v drugem pa je imel shranjeno hrano in pijačo tako, da je lahko preživel. Ker ga njegovi sovražniki nikakor niso mogli premagati so se domislili zvijače in podkupili služabnika Erazma Predjamskega, ki jim je izdal njegovo zatočišče. Zvečer je prižgal svečo na Erazmovem oknu, ta pa je vodila tržaške viteze, ki so nato Predjamskega zasuli s kamnitimi kroglami, sami pa ponesli zgodbo naokrog, da je slavni do zdaj nepremagani vitez umrl na stranišču.

Sam grad je bil v lasti različnih plemiških družin, do konca druge svetovne vojne pa si ga je lastila rodbina Windischgrätz. Po vojni je bil Predjamski grad preurejen v muzej, ki deluje še danes.

Predjamski grad ne poznamo le Slovenci pač pa je dobro poznan tudi v drugih državah. Med drugim je prispevke na Predjamskem gradu snemal Discovery Channel, kot snemalno prizorišče pa je služil tudi v filmu Božji dar, kjer v glavni vlogi nastopa znameniti kitajski mojster borilnih veščin in igralec Jackie Chan. Leta 2011 ga je obiskal pisatelj George R. R. Martin, znan po knjigah Igre prestolov.

Poznana je tudi Erazmova lipa in cerkvica žalostne Matere božje. Obe znamenitosti si lahko ogledate na sredi naselja Predjama. Samo ime Predjama izhaja iz stalnega poimenovanja kraja naselje pred jamo. Legenda o Erazmovi lipi pravi, da naj bi bil pod njo pokopan sam Erazem, zasadilo pa jo je njegovo žalujoče dekle.

Cerkvica Matere božje je v listinah prvič omenjena leta 1549. Posvetil jo je papež Pij II. Dobro lahko vidimo gotsko zasnovo, ki jo sestavlja ladja, zvonik in kor. Kasneje je cerkev doživela renesančno prenovo. V njen so tudi freske in 15. stoletja, ki pa so zaradi vlage že skoraj popolnoma uničene. Avtor fresk ni znan. Zlati izrezljani oltar pa sega v 17. stoletje.

Predjamski grad lahko obiščete:

 • v januarju, februarju, marcu, novembru in decembru od 10.00–16.00

 • aprila od 9.00–17.00

 • maja, junija in septembra od 9.00–18.00

 • julija in avgusta od 9.00–19.00

 • oktobra od 9.00–16.00

Vstopnina:

 • odrasli: 13,80 €

 • dijaki in študentje: 11 €

 • otroci 6–15 let: 8,30 €

 • otroci do 5 let: 1 €

Omogočeno je tudi avtovodenje v slovenščini, hrvaščini, angleščini, nemščini, italijanščini, francoščini, madžarščini, španščini, ruščini, hebrejščini, poljščini, češčini, kitajščini, japonščini in korejščini.

V Predjamskem gradu pa naj bi leta 1991 našli tudi zaklad, ki se je tam skrival. Našli naj bi pozlačene predmete. Iz renesanse so odkrili tudi čaše, njihov čas izdelave pa je skladen s časom, ko je tam živela koroška plemiška družina Kobenzl. Najbolj zanimiv predmet, ki so ga našli je držalo v obliki mlina na veter. Ta predmet naj bi izviral iz 16. stoletja iz Nizozemske, ki je znana po mlinih na veter. Kasneje so to »pivsko« posodo prevzeli tudi v Nemčiji. Zahtevala je veliko spretnosti pri samem pitju, ob njej pa so potekale zabave in različne pivske igre.

Pod gradom pa se nahaja tudi Jama, ki je na voljo za ogled. Ni električno osvetljena, zato pa ob vstopu dobite svetilko in čelado. Priporočljiva za vstop v jamo so tudi udobna obutev in oblačila. Sicer je jama zelo razvejana in je dolga okoli 14 km, za ogled pa je je 700 m dolžine te jame. Ogledate si jo lahko od maja do septembra, v zimskem času pa je zaprta zaradi lokalnih prebivalcev, netopirjev.

Vstopnina za v Jamo:

 • odrasli: 9,90 €

 • dijaki, študentje: 7,90 €

 • otroci od 5–16 let: 5,90 €

V poletnih mesecih se na gradu odvija tudi Erazmov viteški turnir, kjer »vitezi« pokažejo svoje spretnosti bojevanja. Na turnir pridejo lokostrelci, mečevalci pa tudi konjeniki.

Nekaj časa je je govorilo, da naj bi v gradu tudi strašilo, vendar so uslužbenci gradu to trditev kmalu ovrgli.

Predjamski grad kot znamenitost, je odlična izletniška točka za vso družino, saj je sama zgodovina gradu zanimiva tako za odrasle kot otroke. Gradovi vedno ponujajo skrivnosti in burijo duhove.

Tekst: Polona Majdič

Oznake:
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]