S timijanom nad prehlad

4. Dec 2018 21:37

Timijan je nepogrešljivo sredstvo v duhu zdravljenja z zdravilnimi rastlinami. Njegove vsestranskosti so se zavedali že stari Egipčani, ki naj bi ga uporabljali za umivanje trupel in za kajenje.

Kot piše Cangura, se predvideva, so timijan okoli leta 1100 n.št. preko Alp prenesli benediktinski menihi, zdravilne učinke pa so odkrili šele v srednjem veku. Opatinja Hildegard von Bingen je hvalila njegovo učinkovitost pri težki sapi, astmi in oslovskem kašlju. Prav tako naj bi timijan uničeval bakterije, uravnaval prebavo in povečal prebavljivost številnih jedi, predvsem mesa in suhomesnih izdelkov.

Timijan je odličen spodbujevalec imunskega sistema, ki se pogosto uporablja tudi pri razstrupljanju. Pomaga pri piskanju v pljučih, vnetju rebrne mrene, pljučnici in vročinskih stanjih, tudi pri dušečem kašlju in bronhitisu. Prav tako zunanje uspešno deluje pri kožnih vnetjih, tvorbah in nečisti koži.
Pri vseh naštetih težavah trikrat dnevno popijemo eno skodelico čaja. Čaj pripravimo tako, da žličko zelišča dodamo v 2,5 dl poparka. Pokrit naj stoji 5 minut. Za tople obloge, kopeli in inhalacije pri nečisti koži in aknah. Hladne obloge polagamo na vnetja kože, pri putiki, udarcih, izpahih, zmečkanini, zlomih in zvinih.
 (Foto: Wikipedia)
Oznake: , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]