Spletni pripomočki, s katerimi je mogoče spremljati neurja

8. Jun 2022 06:00

Po nedavnih neurjih s točo, ki so prizadele predvsem vzhodni del Slovenije, so na Agenciji za okolje pripravili seznam spletnih pripomočkov, s katerimi je mogoče neurja spremljati in kar najbolj natančno oceniti njihovo dejansko moč ter kraj in čas delovanja. Te informacije pomagajo pri odločitvi kako ustrezno odreagirati.

Splošna vremenska napoved, osvežena na tri ure

Splošne vremenske napovedi je po navadi moč zaslediti med radijskimi – klik ali drugimi novicami. Osvežujejo se na tri ure od 6h do 18h. V njih napovemo tudi verjetnost intenzivnega vremenskega dogajanja (neurje, nalivi, toča).

Vremensko opozorilo

Ker se opozorila zgodijo redkeje in ste jih mogoče slišali le delno, lahko preverite bližajoče se izredne vremenske pojave na strani Vremensko opozorilo – klik. Na osrednji sliki je vidno, na katerem območju je verjeten dogodek, na dnu strani pa je zapisan čas, kdaj je vremenski dogodek predviden in kakšne narave bo. Barve – zelena, rumena, oranžna, rdeča  – označujejo intenzivnost dogodka. Rdeča pomeni največjo intenzivnost.

Vremenska opozorila za celotno Evropo lahko spremljate na Meteoalarm.

Opozorila na Modri strani

Na tako imenovani Modri strani – klik se opozorila pojavijo kot rumena ali oranžna polja v zgornjem levem in/ali desnem kotu spletne strani s povezavo na že omenjeno Vremensko opozorilo – klik. Na mobilnih napravah se opozorilo pokaže na vrhu ekrana.

Kratkoročna avtomatizirana napoved

V podobnem prikazu padavin – kratkoročne avtomatizirane napovedi – klik, je mogoče z izbiro parametra spremljati npr. samo točo. V spustnem meniju – Izbira parametra,  je mogoče označiti možnost verjetnost toče. Na mobilnih napravah na zgornjem desnem krogu z devetimi pikami po kliku izberete Hail probability.

Za uporabnike Twitterja

Uporabniki Twitterja  se lahko pridružite računu, ki avtomatično opozori na nevarnost neurja nad Slovenijo – klik. Na opozorilo pred neurji se je mogoče naročiti tudi za prikaz opozoril v posamezni  slovenski pokrajini: Severovzhodna  Slovenija – klikSeverozahodna Slovenija – klikOsrednja Slovenija – klikJugovzhodna Slovenija – klik.

Oznake:, , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]