“Svet na Kanalu A razkritja drugih medijev prikazuje kot svoja lastna”

6. Maj 2014 10:12

24ur_comKonec aprila je oddaja Svet na Kanalu A objavila prispevek, kjer so med drugim pokazali fotografijo ključnega dokumenta zahteve policije, za katero pa niso navedli vira. Zgodbo so ustvarjalci oddaje prikazali na način, kot da so do odkritja o nadaljevanju nezakonitega početja policije prišli sami.

Po pisanju Anžeta Voha Boštica pa so novico, da policija podatke o bralcih spletnih portalov še kar pridobiva brez odredbe sodišča, čeprav se je tej nezakoniti praksi uradno odpovedala, objavili že nekaj dni prej na portalu podcrto.si v sodelovanju s portalom Slo-tech. Trditve so podkrepili tudi z objavljeno fotografijo zahteve policije, ki so jo sami pridobili od vira.

Šesti člen kodeksa novinarjev Slovenije je jasen: »Novinar mora, kadar je le mogoče, navesti vir informacije.«, a kot kaže v oddaji Svet na Kanalu A te zapovedi ne jemljejo preveč resno, še piše Boštinc.

Pri poročanju o nezakonitem pridobivanju podatkov policije so namreč brez težav kot svojega objavili ključen dokument, ki pa ni bil plod njihovega raziskovanja.

Oznake: , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]