Tokratni izbruh ebole postaja največji v zgodovini

30. Jun 2014 18:12

ebolaEbola je nalezljiva bolezen, ki jo povzroča virus. Bolezen se je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) prvič pojavila leta 1976 v dveh sočasnih izbruhih v mestu Nzara v Južnem Sudanu in vasi Yambuku na severu Demokratične republike Kongo, ki leži ob reki Ebola, po kateri je bolezen tudi dobila ime.

Virus običajno izbruhne v odmaknjenih vaseh na obrobju tropskih deževnih gozdov v osrednji in zahodni Afriki. Na ljudi se prenaša s telesnim stikom s krvjo, uživanjem mesa in z izločki okuženih živali. Med ljudmi se nato širi z neposrednimi stiki s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami. Pri eboli zbuja skrb predvsem visoka smrtnost.

Doslej največji izbruh je bil v letih 2000 in 2001 v Ugandi z 425 primeri in 53% smrtnostjo. Toda tokratni izbruh postaja največji v beleženi zgodovini te bolezni, poroča v najnovejšem sporočilu ameriška zvezni institut CDC. Potem ko so bili 21. marca letos javljeni prvi primeri bolezni v Gvineji se je nekaj jasneje pojavila bolezen še v sosednji Liberiji in potem še v državi Sierra Leone. Na dan 18. junija je reagistriranih 528 primerov z 337 smrtnimi izidi, kar pomeni 64% smrtnost.

Več v MIKROB(io)LOG.

Oznake:, , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]