Triglavska jezera obkroža čudovita planinska narava primerna za izlet z družino

21. Jul 2018 07:03

Dolina Triglavskih jezer je dolga 8 kilometrov. Pohod po dolini nam nudi sprostitev in pa lep planinski izlet za vso družino.

Triglavska jezera in dolina v kateri se nahajajo, so locirana med Bohinjem in Trento. V dolini srečamo rdečkaste jurske kamnine, v katerih najdemo fosile.

Fotografije so povzete s spletne strani Lepote Slovenije.

Dolino imenujemo tudi dolina Triglavskih sedmerih jezer, čeprav je jezer tudi več, ampak so ostale podobne mlakam in se presušijo in jih zato ne štejemo. Dolino pa ljudje imenujejo tudi Jezerska dolina ali Dolina a Jezerom.

Triglavska jezera so bila zavarovana leta 1924, kot Alpski varstveni park.

Triglavska jezera

Jezer v dolini je več, v nadaljevanju pa opisujemo zgolj tista največja.

  • Črno jezero

Nahaja se na nadmorski višini 1319 metrov. Ime Črno jezero je dobilo zaradi lege sredi gozda. Je najtoplejše med Triglavskimi sedmerimi jezeri. Črno jezero je dolgo 150 metrov, široko 80 metrov in globoko 6 metrov.

  • Dvojno jezero

Dvojno jezero se nahaja na nadmorski višini 1680 metrov. Zraven jezera je tudi Dom pri Triglavskih jezerih. Jezeri sta dve ampak v zimskih mesecih sta povezani, poleti pa se lahko zgodi, da se zaradi manjše količine vode ne držita skupaj.

  • Jezero v Ledvicah

Nahaja se na 1830 metrov nadmorske višine. Je največje in najglobje med Triglavskimi jezeri. Dolgo je 300 metrov, široko 120 metrov in pa globoko 15 metrov. Jezero v Ledvicah je dobilo ime zato, ker ima obliko ledvice. Pri jezeru imamo lepe razglede na vse smeri. Je eno izmed lepših Triglavskih sedmerih jezer.

  • Zeleno jezero

Jezero je dobilo ime po svoji lepi zeleni barvi. Takšno barvo ima zaradi alg. Leži na 1983 metrih nadmorske višine, dolgo je 100 metrov in široko 80 metrov.

  • Rjavo jezero

Nahaja se na 2000 metrov nadmorske višine. Jezero je globoko do 10 metrov in dolgo 150 metrov.

  • Mlaka v Laštah

Nahaja se ob vznožju zasavske koče na Prehodavcih in poleti velikokrat presahne.

  • Jezero pod Vršacem

Se nahaja na nadmorski višini 1993 metrov. Jezero velikokrat še v poletnem času prekriva led.

Mlako v Laštah in pa jezero pod Vršačem si lahko ogledamo, ko obiščemo kočo na Prehodavcih, saj se obe nahajata v neposredni bližini.

Do koče pri Triglavskih jezerih vodi kar nekaj poti. Tudi naprej, do naslednjih jezer, je pot lepo speljana in označena, tako da se ne moremo izgubiti. V nadaljevanju opišemo pot do Koče pri Triglavskih jezerih, sami pa nato lahko nadaljujete pot.

Poti

  • Koča pri Savici – Koča pri Triglavskih jezerih (3 ure)

Do koče pri Savici pridemo tako, da se gremo na avtocesti Ljubljana – Jesenice na izvoz za Lesce. Nato se peljemo do Bleda in zavijemo proti Bohinjski Bistrici. Zatem nadaljujemo proti Bohinjskemu jezeru in v križišču zavijemo naravnost po levi strani, v smeri Ukanc in slap Savica. Parkirišče je plačljivo in makadamsko ter v senci.

Od tukaj nadaljujemo desno v smeri Črno jezero. Prvo hodimo po makadamski cesti in gremo preko mostička. Malo za mostom gremo levo za Komarčo. Hodimo po gozdni poti, ki se začne vzpenjati in pridemo do razcepa, kjer zavijemo desno. Pot je nato še vedno strma in pridemo na zdrs nevarna območja. V pomoč so nam velikokrat kakšna varovala. Višje se nam odprejo razgledi proti Bohinju in nato pridemo do grape, ki jo prečkamo s pomočjo varoval. Pot se nato vzpenja in nas pripelje na vrh Komarče. Od tu je še majhen vzpon, nato pa se naša pot položi in nas pripelje do Črnega jezera. Pri jezeru imamo razpotje, kjer nadaljujemo levo. Mi našo pot nadaljujemo naravnost in bolj kot gremo višje, bolj pot postane strma. Pot nas nato pripelje do studenca, kjer si lahko natočite hladno vodo. Studenček v poletju večkrat presahne. Pot nato zavije ostro desno in se spet začne vzpenjati. Pot se nato položi in pridemo do razpotja, kjer gremo levo. V desetih minutah nato pridemo do Dvojnega jezera. Od tu pa je nato še 80 metrov do Koče pri Triglavskih jezerih.

Do jezera v Ledvicah imamo 1 uro, okoli 45 minut več pa imamo do Rjavega jezera.

Pot je označena kot zahtevna, vendar jo veliko otrok z lahkoto prehodi. Višinska razlika med potjo je 1035 metrov. Lahko jo prehodimo v vseh letnih časih, le pozimi ne pozabimo na čelado, cepin in dereze. Čelada je priporočena tudi poleti.

Poti je še več. Vodijo iz smeri Planina Blato, še ena pot, ki je drugačna je od Koče pri Savici, potem imamo pot od Konca ceste na Vogar, iz Stare Fužine in Pod Zjabci. Naj povemo da, če štartate od planine Blato, ne boste videli Črnega jezera, saj pot vodi mimo njega oziroma je speljana višje, kot jezero.

Triglavska jezera so osupljiva, zato vam jih priporočamo za ogled. Poti so primerne tudi za otroke. Ne pozabite na hrano in pijačo v nahrbtniku in pa seveda fotoaparat. Pot pod noge in obiščite Triglavska jezera. Pa srečno pot!

Foto: Simona Štravs

Oznake: , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]