Zelenci: Čudovit naravni rezervat vreden obiska (video)

4. Avg 2018 07:45

Na severozahodu Slovenije v občini Kranjska Gora izvira naša najdaljša reka Sava, ki se v tem delu še imenuje Sava Dolinka. Izvir se imenuje Zelenci. Zelenci so čudovito jezero, ki je ime dobilo zaradi svoje izrazito zelene barve.

Sliki sta povzeti s portala Lepote Slovenije.

Jezero, globoko približno dva metra, nikoli v letu ne zmrzne in je ostanek nekdanjega večjega jezera, ki je nastalo v času zadnje ledene dobe. Čeprav se nahaja v alpskem svetu, kjer se temperature pogosto spustijo močno pod nič stopinj celzija, Zelenci nikdar ne dobijo ledene skorje. To pa zato, Posledica tega pojava je stalna temeperatura vode v Zelencih od 5 do 6 stopinj celzija. V čudoviten naravnem okolju in neokrnjeni naravi, kjer se Zelenci nahajajo, je mogoče najti številne ogrožene živalske in rastlinske vrste. V vodi tako najdemo potočno postrv, v okolici pa še nekatere druge ogrožene vrste kot so škrlatec, brkati netopir, živorodna kuščarica, navadni gad …, v močvirnatem okolju tik ob jezeru pa rastejo rastline, ki uspevajo pri veliki vlagi (jelša, vrba, vodna zlatica, močvirska triroglja, …).

Naziv naravni rezervat so Zelenci dobili leta 1992 in so posledica nastanka potoka Krotnjeka in hudournika Suhlja, ki sta ga vodotoka nasula po ledeni dobi, kar je povzročilo zajezitev doline in ojezeritev. Območje je veliko 14 hektarjev in je skrbno negovano. Za vse obiskovalce so zelo lepo urejene poti, ki so tudi dobro označene. Ob poteh in ob samem jezeru, ki je na najglobjem mestu globoko 3 m, lahko zaznamo veliko tabel z informacijami, na katerih lahko bolj podrobno spoznamo ogrožene vrste, ki živijo in rastejo v rezervatu Zelenci. Tik ob jezeru se lahko čez leseno brv sprehodimo tudi do razglednega stolpa, od koder je čudovit pogled na okoliške vrhove. Zelenci se nahajajo na nadmorki višini med 832 m in 853 m, iz razglednega stolpa pa lahko ozremo 2437 m visoki Špik, v daljavi se kaže 2645 m visok Jalovec, v dobrih vremenskih razmerah pa pogled seže do še enega dva tisočaka, in sicer Visoke Ponce, ki ima vrh pri 2275 m.

Zelenci so zelo dostopen kraj, ki se nahajajo na severnem robu Triglavskega narodnega parka in jih na jugu oklepa Vitranc in na severu Karavanke. Do njih lahko pridemo na več načinov. Zaradi lepote in čistega zraka pa so odlična izbira za enodnevni izlet za vso družino. Zelence je moč obiskati skozi celo leto, vendar so posebno prijetni pozimi ali zgodaj spomladi, ko na območje začne sijati sonce, zaradi velikih količin snega, ki je ponavadi prisoten v teh krajih, pa Zelenci dobijo še lepšo, bolj intenzivno zeleno barvo. Zato so Zelenci destinacija, ki jih lahko za enodnevni izlet izberejo tako mladi kot tudi starejši pari, ki znajo uživati v naravnih lepotah. Območje je ogroženo, saj je izpostavljeno zapisavanju s prodom, ki ga prinesejo hudourniki iz okoliških hribov, močvirje pa se zarašča in suši zaradi prekinjenih hidroloških tokov, ko se je gradila mimoidoča cesta, kar je povzročilo poslabšanje kakovosti vode. Pot do Zelencev nas vodi po glavni cesti iz Kranjske Gore proti Ratečam. Kmalu za vasjo Podkoren, je na južni strani ceste brezplačno parkirišče in manjša okrepčevalnica, kjer si lahko privoščite okusne jedi iz žara. Od tam nas dobro označena pot vodi skozi gozd in že po približno petih minutah hoje po dobro utrjeni ravninski poti, pridemo do jezera Zelenci. Tak način dostopa je najbolj priporočljiv za tiste, ki se malo težje gibljejo in tiste, ki se na Zelencih ustavijo samo za trenutek, da si ogledajo ta čudovit del SlovenijeZa celodneven izlet sta bolj primerni pešpoti iz Rateč ali Kranjske Gore, obe sta dobro označeni za vse sprehajalce. Pot iz Kranjske Gore je nekoliko daljša, saj traja približno eno uro počasne hoje, ki pa je večinoma ravninska. V tem delu Slovenije so tudi zelo lepo urejene kolesarske poti, zato se je do Zelencev možno pripeljati tudi s kolesom. Kolesarska steza poteka vse od Gozd Martuljka do Italije. S kolesom se tako lahko med potjo še ustavimo ob čudovitem jezru Jasna in pot mimo Zelencev nadaljujemo vse do Belopeških jezer. V bližini rezervata Zelenci si lahko v enodnevnem izletu ogledamo še čudovit nordijski center v Planici, ki si ga lahko ogledamo prostovoljno ali pa imamo po centru voden ogled, ki nas bo stal 9 €. Zelo lepo je tudi samo mesto Kranjska Gora, lahko pa se povzpnemo tudi na kakšen čudovit okoliški vrh. Tod blizu poteka tudi državna meja tako z Avstijo, kot tudi Italijo, zato je tudi Tromeja priljubljen kraj v okolici. Za takšen izlet pa je seveda poletje najbolj primeren letni čas, v bližnjem jezeru Jasna pa vam priporočamo tudi osvežitev.

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]