Bitcoin kot valuta praznuje osmo obletnico

29. Maj 2018 19:45

Pred dnevi je največja in najbolj prepoznana kriptovaluta praznovala 8 obletnico prvega plačila v realnem svetu. Od takrat dalje je svet kriptovalut prehodil že pomembno pot.

Na nek navaden majski dan si je Laszlo Hanyecz zaželel pico. In kot pravi podpornik tehnologije je na spletnem forumu Bitcointalk predstavil ponudbo: za dve pici je bil pripravljen plačati 10.000 bitcoinov. Takrat je bila transakcija vredna okoli 40 dolarjev. Današnjo vrednost teh dveh pic pa si lahko izračunate sami.

Pet dni kasneje, 22. maja, je skupnost obvestil, da je bila transakcija uspešna. S tem je bitcoin prvič v svoji zgodovini dobil vrednost v realnem življenju in postal ena izmed svetovnih valut.

Transakcija sama po sebi ni prav nič posebnega, saj je šlo za manjši znesek (gledano v takratni USD vrednosti). Pomembno pa je to, kar je temu dogodku sledilo. Z dokazom, da je lahko virtualna, kripto valuta uporabljena tudi za potrebe človekovega vsakdana, je blockchain tehnologija in njegova prva uporabna vrednost (bitcoin) prestopila od ideje in programske kode v realni svet… nadaljevanje na Cryptoworld.si

Oznake: ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]