Brezpilotna potniška letala v pripravah za vzlet

21. Maj 2013 12:04

Medtem, ko se brezpilotna letala čedalje pogosteje uporabljajo za vojaške, varnostne in vohunske namene, pa že razmišljajo tudi o uporabi brezpilotne tehnologije v potniškem letalskem prometu.

Kot pravi Doug Davis, direktor programa brezpilotnih letal na New Mexico State University, so prepričani, da so naslednja velika transformacija v letalski industriji letala brez posadke. Pot do robotskih letal, se je začela sicer že pred skoraj 100 leti z uvedbo prvega avtopilota. V naslednjem stoletju se je ta trend pospešil s prefinjeno elektroniko, ki pogosto potiska človeka k pasivnemu opazovanju. Že danes v nekaterih sodobnih letalih je pilot potreben samo za vožnjo letala do vzletne steze. Vse ostalo od vzleta do pristanka je mogoče avtomatizirati.

Cilj brezpilotne letalske industrije je radikalna sprememba oblik, razvoj ”zelenih” potniških letal, katerih cilj je zmanjšati onesnaževanje, hrup in porabo goriva, med predlogi pa se najde tudi razvoj potniških letal, ki lahko letijo skupaj v jatah, kar omogoča velike prihranke energije. Več v zapisu Matjaža Kukovca, kjer si lahko ogledate tudi galerijo letal prihodnosti.

Oznake:, , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]