Brezžično napajanje avtomobilov na električnih avtocestah

30. Mar 2015 12:04

indukcijsko-polnjenjeBrezžično napajanje je raziskoval že Nikola Tesla, in njegov znanstven pristop temelji na indukcijski sklopki, ki uporablja magnetno polje okoli primarne tuljave, da ustvarja električni tok na drugi, bližnji tuljavi, brez fizičnega kontakta. Ta način deluje odlično v transformatorjih, električnih motorjih ter ploščah z zmogljivostjo polnjenja zobnih ščetk, prenosnikih, itd..

Sedaj pa želijo brezžični napajalni sistem prenesti tudi v avtomobilsko industrijo. Da sistem napajanja vozila med vožnjo dobro deluje so dokazali južno korejci s Korejskega Inštituta za Napredno Znanost in Tehnologijo, ko so lani odprli prvo pravo električno avtocesto.

Dva električna avtobusa vozita na 24 kilometrski poti javnega prevoza v Gumi, Južna Koreja, kjer jima dovajajo energijo napajalni odseki, zakopani z globino 5 do 15% cestišča. Te odseki proizvajajo energijo v skladu z gibanjem avtobusa in s tem se minimizira poraba energije. Korejski Inštitut želi razširiti to tehnologijo še na več avtobusov.

Trenutni električni avtomobili se za eno uro vožnje povprečno polnijo 5 ur, kar ni ravno ugodno. Poleg tega pa bi omenjeni sistem omogočil, da bi lahko bile v avtomobilih manjše in cenejše baterije. Prihod te tehnologije se napoveduje do leta 2020.

Več na blogu Hapax Legomena.

Oznake:, , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]