Einstein vs. Bergson – kako je potekalo soočenje najpomembnejšega znanstvenika in najslavnejšega filozofa

2. Mar 2016 10:22

Šestega aprila 1922 je prišlo v Parizu do pomembnega srečanja dveh vplivnih učenjakov. V prostorih francoskega filozofskega društva sta se soočila Albert Einstein in Henri Bergson, v tistem času najpomembnejši znanstvenik in najslavnejši filozof.

Henri Bergson je veljal za mednarodno intelektualno in medijsko zvezdo. Družil se je z visokimi državniki, njegove knjige so bile zelo brane in na njegova predavanja je prihajalo po več tisoč ljudi. Sodobniki so ga primerjali z največjimi misleci v zgodovini človeštva.

Tudi Alberta Einsteina so častili kot velikana znanosti. Njegove na prvi pogled čudaške teorije, da čas teče različno za različne opazovalce in da se prostor lahko ukrivi, so pritegnile zanimanje širših množic. Sploh potem, ko so astronomi potrdili, da lahko pojave, kot jih je napovedal Einstein, dejansko opazijo na nebu.

O srečanju, ki nikakor ni bilo zgolj vljudnostne narave ampak zelo resno soočenje, kjer ni manjkalo izzivanja in napadov, ter katerega izid bi lahko ogrozil njuni karieri, predstavljajo na znanstvenem blogu Kvarkadabra.

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]