Facebook noče telekomov, telekomi nočejo Facebooka

3. Dec 2015 10:12

ITEvropska Unija si je do leta 2020 zastavila zelo visoke cilje. Do takrat naj bi namreč imel vsak državljn EU širokopasovni dostop s hitrostjo 30 megabitov na sekundo (Mbps), od tega pa naj bi bila vsaj polovica evropskih gospodinjstev naročena na hitrost 100 Mbps. To bi bilo za gospodarsko rast EU tudi nujno zlo.

Vsekakor si brez hitrejših internetnih povezav ni mogoče predstavljati razvoja novih storitev, prehoda na industrijo 4.0, razmaha »internet of things«, pametnih oblačil (wearables), brezgotovinskega poslovanja, samovozečih avtomobilov in še česa, kar pravzaprav že ta trenutek ni več znanstvena fantastika, temveč le plaz, ki se je že sprožil in z vse nižjimi cenami dostopa na splet drvi vse hitreje.

A če lahko rečemo, da smo bili v času gospodarskega razcveta V Sloveniji mogoče celo premalo varčni pri vlaganju v infrastrukturo za prenos podatkov in tako med naprednejšimi v Evropski Uniji, danes ni videti kakšne posebne zagretosti, da bi v naslednjih letih zagotovili obljubljenih 30 oziroma 100 Mbps, realnost izpostavi Aljoša Domijan.

Oznake: , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]