Kaj je kripto kovanec in žeton?

29. Jun 2018 19:45

O kriptovalutah je bilo v zadnjem obdobju slišati že praktično vse. Možno pa je, da se ob razlagah vseh najzahtevnejših pojmov sveta kriptovalut še niste podučili o dveh dokaj osnovnih terminih, ki se v kriptosvetu pojavljajo zelo pogosto. Kaj je kripto kovanec in žeton?

Razlago tokrat ponujajo na CryptoWorld.si:

Če ste v zadnjem letu spremljali slovenske medije, so le – ti veliko govorili o dveh različnih poimenovanjih kriptovalut: kovanec in žeton. Predvsem slednji so bili zelo vroča tema v obdobju od druge polovice leta 2017 do marca 2018. Čeprav gre v obeh primerih za kriptovalute, pa je med njima nekaj pomembnih razlik.

Kripto kovanci:

“Coin” oziroma po slovensko kovanec je bil do leta 2017 najbolj razširjena oblika kriptovalute. Najbolj znan kovanec je nedvomno bitcoin, za njim pa si sledijo ether*, ether classic, litecoin, monero, zcash, stellar, dash, NEM in drugi manjši. Z omenjenjenimi kovanci je moč delati transakcije, trgovati na različnih borzah ter v nekaterih primerih plačevali storitve.

Najbolj pomembna značilnost vsakega kovanca je v tem, da ima za seboj lasten blockchain z lastnim sistemom preverjanja in potrjevanja transakcij. Povedano drugače, za vsakim kovancem stoji infrastruktura, ki jo je postavila ekipa razvijalcev in izdajalcev tega kovanca. Ta infrastruktura omogoča sistemu, da sam beleži in potrjuje transakcije s pomočjo tako imenovanih rudarjev... nadaljevanje na CryptoWorld.si

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]